Το Tagrisso της AstraZeneca βοήθησε ασθενείς με ανεγχείρητη μορφή μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα (NSCLC) να ζήσουν περισσότερα από τρία χρόνια προτού η ασθένειά τους αρχίσει να επιδεινώνεται, σύμφωνα με στοιχεία από μια δοκιμή σε τελευταίο στάδιο. Οι ασθενείς που έλαβαν Tagrisso παρουσίασαν μέση επιβίωση χωρίς εξέλιξη 39,1 μηνών, σε σύγκριση με μόλις 5,6 μήνες για όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο, ανέφεραν οι ερευνητές στη συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) στο Σικάγο. Η παρουσίαση των δεδομένων που πιθανόν αλλάζουν την πρακτική, χαιρετήθηκαν με ενθουσιασμό από το ακροατήριο.

Αφού έλαβε υπόψη τους άλλους παράγοντες κινδύνου των ασθενών, το Tagrisso μείωσε τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου ή θανάτου κατά 84%, σύμφωνα με την  έκθεση της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο The New England Journal of Medicine.

Όλοι οι συμμετέχοντες στη δοκιμή είχαν όγκους με μεταλλάξεις στο γονίδιο για τον υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGFR), μια πρωτεΐνη που ελέγχει την κυτταρική διαίρεση και την επιβίωση.

Είχαν ήδη υποβληθεί σε τυπικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων χημειοθεραπείας και ακτινοβολίας, χωρίς ο καρκίνος τους να προχωρήσει περαιτέρω.

«Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα επιβίωσης χωρίς εξέλιξη… αντιπροσωπεύουν μια σημαντική ανακάλυψη για ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα που έχουν μετάλλαξη EGFR σταδίου III για τους οποίους δεν υπάρχουν διαθέσιμες στοχευμένες θεραπείες”, ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Dr. Suresh Ramalingam του Winship Cancer Institute του Πανεπιστημίου Emory στην Ατλάντα.