Η Novo Nordisk αντιμετωπίζει την προοπτική έντονου ανταγωνισμού στην αγορά της Κίνας, όπου οι φαρμακοβιομηχανίες αναπτύσσουν τουλάχιστον 15 γενόσημα του φαρμάκου της για τον διαβήτη Ozempic και για την απώλεια βάρους Wegovy, σύμφωνα με τα αρχεία κλινικών δοκιμών. Η φαρμακοβιομηχανία ελπίζει  ότι η ζήτηση για τα επιτυχημένα φάρμακά της θα αυξηθεί στην Κίνα, η οποία εκτιμάται ότι έχει τον υψηλότερο αριθμό υπέρβαρων ή παχύσαρκων ανθρώπων στον κόσμο. Το Ozempic πήρε έγκριση στην Κίνα το 2021 και η Novo Nordisk είδε τις πωλήσεις του φαρμάκου στην ευρύτερη περιοχή της Κίνας να διπλασιάζονται αγγίζοντας τα 698 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Αναμένει ότι το Wegovy θα εγκριθεί φέτος.

Αλλά το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη σεμαγλουτίδη, το δραστικό συστατικό τόσο στο Wegovy όσο και στο Ozempic, λήγει στην Κίνα το 2026. Η Novo βρίσκεται επίσης στη μέση μιας νομικής διαμάχης στη χώρα για το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Μια δυσμενής δικαστική απόφαση θα οδηγούσε στην απώλεια της αποκλειστικότητας για τη σεμαγλουτίδη ακόμη και νωρίτερα .

Αυτές οι συνθήκες έχουν προσελκύσει αρκετές κινεζικές φαρμακοβιομηχανίες στον ανταγωνισμό για τα συγκεκριμένα σκευάσματα. Τουλάχιστον 11 υποψήφια φάρμακα σεμαγλουτίδης από κινεζικές εταιρείες βρίσκονται στα τελικά στάδια κλινικών δοκιμών, σύμφωνα με τα αρχεία μιας βάσης δεδομένων κλινικών δοκιμών που εξετάστηκε από το Reuters. «Το Ozempic γνώρισε πρωτοφανή επιτυχία στην ηπειρωτική Κίνα… και με τη λήξη της πατέντας να πλησιάζει, οι κινεζικές φαρμακοβιομηχανίες προσπαθούν να επωφεληθούν το συντομότερο δυνατό», ανέφερε σε δηλώσεις του αναλυτής δεδομένων.