Με τη συμμετοχή στελεχών της φαρμακευτικής αγοράς και ευρύτερα από το χώρο της Υγείας στην Ελλάδα, να ξεπερνά κάθε προσδοκία, ολοκληρώθηκε και η 2η Εκπαιδευτική Ημερίδα Market Access for non – Market Access, με τίτλο «Σύγχρονες Προκλήσεις και Εξελίξεις στην Πρόσβαση των Ασθενών στις Θεραπείες τους», που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση Market Access (ΕΛ.Ε.Μ.Α.) την Πέμπτη 16 Μαΐου, στο ξενοδοχείο CRAWNE PLAZA.

Σκοπός της Ημερίδας ήταν η επιμόρφωση των συμμετεχόντων σχετικά με: τις εξελίξεις στους βασικούς πυλώνες πρόσβασης στο φάρμακο, όπως η έγκριση, η τιμολόγηση, η αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας, η αποζημίωση, η συνταγογράφηση και η χρηματοδότηση. Τα ΜΗΣΥΦΑ και τις διαδικασίες πρόσβασης στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Τα μοντέλα κατ’ εξαίρεση πρόσβασης στις θεραπείες, όπως το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ) και το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) Την κεντρικοποίηση των προμηθειών στο χώρο της υγείας μέσω της  Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ). Την καινοτομία και την πρόσβαση στα ηλεκτρονικά δεδομένα υγείας και τις προκλήσεις και τις δεξιότητες των στελεχών που απασχολούνται στον τομέα της πρόσβασης στις τεχνολογίες υγείας. Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο πρόεδρος της ΕΛ.Ε.Μ.Α. κ. Χρήστος Μαρτάκος, ο οποίος και τόνισε πως αποστολή της ΕΛ.Ε.Μ.Α. είναι να καθιερωθεί ως η ηγετική επιστημονική και επαγγελματική ένωση, που θα αναδείξει και θα διευρύνει το ρόλο του Market Access στο χώρο των φαρμάκων, συμπληρωμάτων διατροφής και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Επισήμανε δε ο κ. Μαρτάκος πως τα τελευταία 15 χρόνια τα τμήματα που ασχολούνται με την πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους έχουν αναδειχθεί ως τα σημαντικότερα μετά τα τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) σε μια φαρμακευτική βιομηχανία. Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε ότι «θεωρώ υποχρέωσή μου, ως Υπουργός Υγείας, να είμαι παρών σε σημαντικές προσπάθειες. Ειδικά την προσπάθεια της ΕΛ.Ε.Μ.Α. για την εκπαίδευση του Market Access τη θεωρώ κομβικής σημασίας και πολύ περισσότερο από όσο μπορούμε να αντιληφθούμε».

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης ότι έχει κομβικό ρόλο στο να εξασφαλισθεί η παροχή καινοτόμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά με τρόπο που να μπορεί να τα αντέξει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Κλείνοντας ο Υπουργός την ομιλία του, τόνισε πως είναι σημαντική η προσπάθεια της Ελληνικής Ένωσης Market Access να εξηγήσει «τι είναι το market access και πόσο σύνθετο πράγμα είναι, καθώς το φάρμακο είναι μια πολύ σύνθετη αγορά με πολλές διαφορετικές παραμέτρους».

Στο πλαίσιο των επιμέρους θεματικών ενοτήτων της Ημερίδας οργανώθηκαν 3 επιστημονικά πάνελ:

-Μηχανισμοί πρόσβασης και διάθεσης Φαρμάκων & Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων

-Η πρόσβαση στην Καινοτομία και στα Δεδομένα Υγείας

-Market Access: Προκλήσεις και Δεξιότητες

με συμμετοχή εκπροσώπων εθνικών φορέων υγείας, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της βιομηχανίας.

Η Hμερίδα έκλεισε με την ομιλία με θέμα «Artificial Intelligence: Πώς η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τον κλάδο της Υγείας;», που παρουσίασε την επίδραση της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της υγείας.