Εκατοντάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που απασχολούνται μέσω του προγράμματος Philos ενημερώθηκαν με  ηλεκτρονικό μήνυμα στις 15/6, ότι στις 30/06/2024 θα απολυθούν. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι στις αρχές Μαΐου, ο ίδιος ο ΕΟΔΥ, εναρμονισμένος με το ΦΕΚ 64Α’- 01/05/2024, παρ. 2 του άρθ.37 του ν.5107/2024 ζήτησε από τους εργαζόμενους υπεύθυνες δηλώσεις αποδοχής παράτασης έως και 31/7/2024. Οι εργαζόμενοι αυτοί που προσλήφθηκαν στο πλαίσιο της «επείγουσας παρέμβασης υγείας για την προσφυγική κρίση», βρέθηκαν τελικά να καλύπτουν τα τεράστια οργανικά κενά σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και ΕΚΑΒ και ταυτόχρονα να καλύπτουν τις τεράστιες ανάγκες που ανέκυψαν εν μέσω πανδημίας COVID 19.

Οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στις δημόσιες μονάδες υγείας και αναπληρώνουν ένα σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, που μεγαλώνουν διαρκώς και τυχόν απόλυση τους – εκτός από το τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης που θα δημιουργήσει στους ίδιους και τις οικογένειες τους – θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας αλλά και του ΕΚΑΒ.

Σημειώνεται ότι αντιμέτωποι με απόλυση είναι και οι εργαζόμενοι με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου της φύλαξης, της σίτισης και της καθαριότητας μαζί με χιλιάδες άλλους συμβασιούχους που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες δεκάδων δημόσιων μονάδων υγείας και προνοιακών ιδρυμάτων.

Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στον χώρο τη ψυχικής υγείας, όπου σε νοσοκομεία, όπως το ΨΝΑ (Δαφνί), με την απόλυση των συμβασιούχων μένουν κενές από προσωπικό ολόκληρες ψυχιατρικές κλινικές. Το ΨΝΑ, δεδομένων και των πολλών εισαγωγών σε πρόσφυγες μένει ακάλυπτο και από μεταφραστές – διερμηνείς, με κίνδυνο να μην μπορεί να διενεργηθεί ψυχιατρική αξιολόγηση τόσο κατά την εισαγωγή όσο και κατά την νοσηλεία των ασθενών.