Την παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ), Βασίλη Μπαλάνη και των επτά μελών του ΔΣ του Οργανισμού, ζήτησε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, προκειμένου να προβεί σε ανασύνθεσή του, με παραμονή συγκεκριμένων μελών, σύμφωνα με πληροφορίες. Ήδη ο Βασίλης Μπαλάνης υπέβαλε την παραίτησή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του υπουργού να προβεί την παρούσα στιγμή σε αυτή την κίνηση, ερμηνεύεται αφενός ως η αρχή μιας σειράς αλλαγών στους οργανισμούς Υγείας, πεδίο στο οποίο αναμένονται σύντομα και άλλες ειδήσεις και αφετέρου ως αποτέλεσμα της πίεσης που δέχεται επικοινωνιακά το υπουργείο Υγείας για θέματα που αφορούν την κατάσταση των δημοσίων νοσοκομείων, θέματα που φέρνουν αναγκαστικά στο προσκήνιο τον ΟΔΙΠΥ και την εξέλιξη των έργων που έχει αναλάβει, όπως τον σχεδιασμό του υγειονομικού χάρτη της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι και πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο θέμα αυτό, ενώ έχει επισημάνει ότι η περαιτέρω ανάπτυξη του ΟΔΙΠΥ θα αποτελέσει κεντρικό πυλώνα στο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την παρούσα κυβερνητική θητεία.

Σε κάθε περίπτωση όμως, γεγονός είναι ότι ο ΟΔΙΠΥ έχει δεκάδες έργα σε εξέλιξη, ενώ συμμετέχει και σε σημαντικά ευρωπαϊκά προγράμματα, στα οποία υπάρχουν προθεσμίες και ανάγκη εκπροσώπησης σε υψηλό επίπεδο σε επιτροπές κ.ά. Ακόμα και εάν η θέση του κ. Μπαλάνη και των άλλων μελών που θα αποχωρήσουν καλυφθεί πάραυτα, αποτελεί ζητούμενο εάν τα νέα μέλη θα έχουν ειδικές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο, ενώ θα υπάρξει και ένα αναγκαίο διάστημα ενημέρωσης και εκπαίδευσής τους πάνω σε όλα τα έργα τα οποία έχει αναλάβει και τρέχει ο οργανισμός.

Ειδικότερα, μεταξύ των κυριότερων δράσεων του Οργανισμού συγκαταλέγονται: 1) Δημιουργία ενός συνόλου 40 και πλέον δεικτών ποιότητας, οι οποίοι παρακολουθούνται σε 11 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα 2) Σχεδιασμός και εκπόνηση 12 προτύπων ποιότητας, που σχετίζονται με τη μείωση των λοιμώξεων και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, 3) Σχεδιασμός και εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου για το ασφαλές νοσοκομείο σε συνεργασία με το νοσοκομείο Παπαγεωργίου και το ΠΑΓΝΗ και δημιουργία των πρώτων κωδικών έκτακτης ανάγκης, 4) Συνεργασία με 15 νοσοκομεία για τη δημιουργία και εκπόνηση πρότυπων πολιτικών και διαδικασιών για τη φροντίδα των ασθενών και εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν ήδη 1.500 ωφελούμενους επαγγελματίες υγείας από όλη τη χώρα, 5) Αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας βάσει του διεθνούς προτύπου ποιότητας 15224, το οποίο προσαρμόστηκε στην Ελληνική πραγματικότητα. Πέρα από τις δράσεις αυτές ο Οργανισμός διαχειρίζεται σημαντικά κονδύλια από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και από τις δωρεές του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ άλλα δύο προγράμματα υλοποιούνται σε συνεργασία με τον Π.Ο.Υ. Κλιμάκια του οργανισμού βρίσκονται κάθε εβδομάδα εκτός έδρας, σε νοσοκομεία της Περιφέρειας, για την καταγραφή των παρεχόμενων υπηρεσιών. Επίσης, ο ΟΔΙΠΥ μέσω συμμετοχής σε προγράμματα απορροφά πόρους από ευρωπαϊκές πηγές, όπως το EU4Health. Τέλος, ο οργανισμός τρέχει και το ΟΙΚΟΘΕΝ, ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα για τη βοήθεια στο σπίτι που αφορά ογκολογικούς ασθενείς.