Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε προειδοποίηση για ψευδεπίγραφα φάρμακα σεμαγλουτίδης (συγκεκριμένης μάρκας Ozempic) που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας που έχουν ήδη εντοπιστεί να κυκλοφορούν σε ορισμένες χώρες. Ειδικότερα, τρεις παραποιημένες παρτίδες προϊόντος σεμαγλουτίδης έχουν εντοπιστεί στη Βραζιλία, στη Βρετανία και της Βόρειας Ιρλανδίας και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Το Παγκόσμιο Σύστημα Εποπτείας και Παρακολούθησης του ΠΟΥ (GSMS) έχει παρατηρήσει αυξημένες αναφορές για παραποιημένα προϊόντα σεμαγλουτίδης σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές από το 2022, όμως αποφάσισε μόλις πριν λίγες μέρες να εκδώσει την πρώτη επίσημη ανακοίνωση, μετά την επιβεβαίωση ορισμένων αναφορών. Η ίδια η φαρμακοβιομηχανία που παρασκευάζει το Ozempic επιβεβαίωσε ότι και τα τρία προϊόντα που αναφέρονται στην ειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι παραποιημένα, καθώς δεν κατασκευάστηκαν από τη Novo Nordisk. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τους εξής αριθμούς παρτίδα: 1. LP6F832 ( ο εν λόγω αριθμός δεν αναγνωρίζεται). 2. Ο συνδυασμός του αριθμού παρτίδας NAR0074 με τον αύξοντα αριθμό 430834149057 δεν αντιστοιχεί σε γνήσια αρχεία κατασκευής. 3. Ο αριθμός παρτίδας MP5E511 είναι γνήσιος, αλλά το προϊόν είναι παραποιημένο.

«Ο ΠΟΥ συμβουλεύει τους επαγγελματίες υγείας, τις ρυθμιστικές αρχές και το κοινό να γνωρίζουν αυτές τις παραποιημένες παρτίδες φαρμάκων», δήλωσε η Δρ Yukiko Nakatani, Βοηθός Γενική Διευθύντριας του ΠΟΥ για την πρόσβαση σε φάρμακα και προϊόντα υγείας. Και συμπληρώνει: «Καλούμε τους ενδιαφερόμενους να σταματήσουν οποιαδήποτε χρήση των υπόπτων αυτών φαρμάκων και να αναφέρουν το συμβάν στις αρμόδιες αρχές».

Ως γνωστόν, τα εν λόγω φάρμακα αποδεικνύεται ότι καταστέλλουν την όρεξη εκτός από τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, και ως εκ τούτου συνταγογραφούνται όλο και περισσότερο για απώλεια βάρους σε πολλές χώρες, η ζήτηση είναι κατακόρυφα αυξανόμενη και αυτή η τάση πιθανόν δημιουργεί  ένα παράθυρο ευκαιρίας για καιροσκόπους. Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι αυτά τα παραποιημένα προϊόντα θα μπορούσαν να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία και μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές στην υγεία που προκύπτουν από μη ελεγχόμενα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ή βάρος. Για να προστατευθούν από τα ψευδεπίγραφα φάρμακα και τις επιβλαβείς επιπτώσεις τους, οι ασθενείς που χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα μπορούν να προβαίνουν σε αγορά φαρμάκων μόνο με συνταγές από εξουσιοδοτημένους γιατρούς και να αποφεύγουν την αγορά από άγνωστες ή μη επαληθευμένες πηγές, όπως αυτές που μπορεί να βρεθούν στο διαδίκτυο. Επίσης, θα πρέπει πάντα να ελέγχουν τη συσκευασία και τις ημερομηνίες λήξης των φαρμάκων όταν τα αγοράζουν και να χρησιμοποιούν τα προϊόντα όπως συνταγογραφούνται. Οι εθνικές ρυθμιστικές/υγειονομικές αρχές θα πρέπει να επικοινωνούν με τους κατόχους αδειών κυκλοφορίας για συμβουλές σχετικά με τον εντοπισμό της παραποίησης, να αυξάνουν την παρακολούθηση της διαδικτυακής πώλησης προϊόντων και να ενημερώνουν αμέσως τον ΠΟΥ, εάν εντοπίσουν αυτά τα παραποιημένα προϊόντα. Τέλος, ο ΠΟΥ επεξεργάζεται επί του παρόντος μια κατευθυντήρια γραμμή ταχείας συμβουλής σχετικά με την πιθανή χρήση GLP-1 RA για τη θεραπεία της παχυσαρκίας σε ενήλικες και ως μέρος ενός πιο ολοκληρωμένου μοντέλου φροντίδας.