Αφορμή να στραφεί το βλέμμα όλων μας, στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης στη συζήτηση νέων πολιτικών και σχεδιασμού παρεμβάσεων, σχετικά με τα θέματα των εξαρτήσεων και των εξαρτητικών συμπεριφορών, αποτελεί η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών όπως τονίζει στη σχετική ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).
Σε αυτό το πλαίσιο ο Οργανισμός αφουγκραζόμενος τις αναδυόμενες ανάγκες, αντιμετωπίζει κάθε εξάρτηση και εξαρτητική συμπεριφορά, ανοίγοντας δρόμους σε όλους τους πυλώνες από την πρόληψη, την μείωση της βλάβης, τη θεραπεία, ως την κοινωνική επανένταξη. Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας, ο Οργανισμός και τα στελέχη του θα βρίσκονται κοντά στις κοινωνία, ενημερώνοντάς τον ευρύ πληθυσμό σχετικά με τις εξαρτήσεις, τις παρεχόμενες υπηρεσίες του, τις διαθέσιμες επιλογές οργανώνοντας μία σειρά από ενημερωτικές εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης σε όλη την Ελλάδα.

Αναλυτικότερα στην Αθήνα σήμερα, θα πραγματοποιηθεί, Ημερίδα με τίτλο «Από τα Στερεότυπα στη Σύμπραξη» σε συνδιοργάνωση με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Ελληνικής Αστυνομίας και το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος, στην Πανεπιστημιούπολη Αθηνών. Στις 7 το απόγευμα, αγώνας Μπάσκετ στο γήπεδο «Χωραφάς» Δ. Περιστερίου. Επίσης δράση Streetwork στην οδό Μάρνης, έξω από το κτήριο του ΟΣΕ, από την Ομάδα Streetwork Αθήνας, από 17.30 έως 19.00.
Στις 2 Ιουλίου, Προολυμπιακό Τουρνουά,  συνδιοργάνωση με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης στο στάδιο ΣΕΦ. Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα, Δράση Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης», στην πλατεία Αριστοτέλους.
Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης θα πραγματοποιηθούν επίσης στην Πάτρα, στην Αρκαδία, στη Λαμία, στα Τρίκαλα, στη Λάρισα, στο Αγρίνιο και στην Πρέβεζα.