Για 6η συνεχόμενη χρονιά, η ΡΕΥΜΑΖΗΝ διοργανώνει το Πανελλήνιο Συνέδριό της με στόχο την ενδυνάμωση, έγκαιρη ενημέρωση και εκπαίδευση των ασθενών. Το συνέδριο, με τίτλο “Ζώντας με Ρευματικό Νόσημα το 2024: Προκλήσεις και Προβληματισμοί,” θα πραγματοποιηθεί υβριδικά το Σάββατο 29 Ιουνίου στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Στράτος Βασιλικός.

Το συνέδριο αυτό έχει καταστεί ένας από τους πιο σημαντικούς θεσμούς στον χώρο της ρευματολογίας στην Ελλάδα. Με τη συμμετοχή καταξιωμένων ειδικών, η εκδήλωση προσφέρει πολύτιμη ενημέρωση και αναδεικνύει τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις ομιλίες και να συμμετάσχουν σε συζητήσεις που θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και θα συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση των ρευματικών νοσημάτων.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει έξι ενότητες που καλύπτουν διάφορα σημαντικά θέματα. Στην πρώτη ενότητα, θα συζητηθούν οι προβληματισμοί σε σχέση με την υγιεινή διαβίωση, με θέματα όπως ο ρευματολογικός ασθενής και το κάπνισμα, η επίδραση του αλκοόλ και των συμπληρωμάτων διατροφής, καθώς και η σχέση της παχυσαρκίας με τα ρευματικά νοσήματα.

Η δεύτερη ενότητα θα εστιάσει στην Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για το Σκληρόδερμα, όπου θα αναλυθούν οι μορφές, τα συμπτώματα, οι συννοσηρότητες και οι νεότερες θεραπευτικές επιλογές για το νόσημα, ενώ θα εξεταστεί και η αντιμετώπιση της πνευμονικής ίνωσης στο σκληρόδερμα.

Στην τρίτη ενότητα, η οποία είναι αφιερωμένη στην καινοτομία, θα παρουσιαστούν οι προκλήσεις και τα εμπόδια στην πρόσβαση στην καινοτομία, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η χρήση των βιοομοειδών και η πολλαπλή τους ανταλλαξιμότητα, καθώς και οι νέες θεραπείες μετά την κυκλοφορία των JAK Inhibitors.

Η τέταρτη ενότητα θα αναδείξει τις νέες τεχνολογίες στην υγεία, ενώ η πέμπτη ενότητα θα επικεντρωθεί στους εμβολιασμούς ενηλίκων, καλύπτοντας την αναγκαιότητα του εμβολιασμού για τους ρευματοπαθείς και τις οικογένειές τους.Τέλος, η έκτη ενότητα θα εξετάσει επίκαιρους προβληματισμούς στην καθημερινότητα, όπως ο νέος με ρευματικό νόσημα στη στρατεύσιμη ηλικία, η αναγκαιότητα του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για τα ρευματικά νοσήματα και μια διαδραστική συζήτηση με θέμα “Τελικά συναποφασίζουμε;”.