Τα σημαντικά επιτεύγματα που έχουν προκύψει στους τομείς της εκπαίδευσης, της πληροφόρησης και της ενημέρωσης για τους ανθρώπους που ζουν με διαβήτη και τις οικογένειές τους, αλλά και για τους επαγγελματίες Υγείας, παρουσιάστηκαν σε χθεσινή συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε η Medtronic Hellas με αφορμή τη συμπλήρωση 5 χρόνων λειτουργίας του Diabetes Shop στο κέντρο της Αθήνας. Στα επιτεύγματα αυτά μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται περισσότεροι από 9.000 επισκέπτες, πάνω από 6.000 εκπαιδευόμενοι, αλλά και πλέον των 250 εκπαιδεύσεων επαγγελματιών υγείας, στοιχεία που επιβεβαιώνουν τον ουσιαστικό ρόλο του Diabetes Shop ως σημείου αναφοράς, για την ενημέρωση και την παροχής γνώσης γύρω από το Διαβήτη και τις λύσεις τεχνολογίας της Medtronic Diabetes.

«Το 2019 ανοίξαμε τις πόρτες του 1ου Medtronic Diabetes Shop στον Πύργο Αθηνών με την πεποίθηση πως η τεχνολογία αποτελεί το μέλλον για το διαβήτη και την επιθυμία να προσφέρουμε στους ασθενείς περισσότερη γνώση και πρόσβαση στις θεραπείες», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Medtronic Hellas, κ. Δημήτρης Νίκας συμπληρώνοντας: «Πέντε χρόνια μετά είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί πετύχαμε αυτόν το στόχο στον απόλυτο βαθμό και έχουμε ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό για το μέλλον».

Ο κ. Γιάννης Γαβριατόπουλος, Diabetes Unit Manager της Medtronic Hellas, δήλωσε πως το Diabetes Shop αποτελεί ίσως την πιο σημαντική ανθρωποκεντρική επένδυση της Medtronic Diabetes και στάθηκε στη μελλοντική προοπτική του Diabetes Shop επισημαίνοντας την πρόθεση του να ανοίξει τις πόρτες του σε κάθε άτομο που θέλει να παρακολουθήσει καλύτερα τον μεταβολισμό του.

Το σύστημα αντλίας ινσουλίνης της Medtronic που προσαρμόζει αυτόματα τον βασικό ρυθμό και χορηγεί επιπλέον αυτόματες διορθωτικές δόσεις, χρησιμοποιούν στην Ελλάδα ήδη 2.500 άτομα, με διαβήτη τύπου 1. Το σύστημα αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ για τον ΣΔ τύπου 1, ενώ υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις για την χρησιμοποίησή του από άτομα με ΣΔ τύπου 2. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Γαβριατόπουλος  ανέφερε ότι υπάρχουν σκέψεις για δημιουργία τέτοιων κέντρων και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος, ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Επίσης όπως ανέφερε, έχουν γίνει προτάσεις για ένταξη τέτοιων κέντρων  στο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κάτι που γίνεται ήδη σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες όπως π.χ. η Ολλανδία.

Η Δρ. Γιούλη Α. Αργυρακοπούλου, Διευθ. Διαβητολογικής Μονάδας, Μονάδας Παχυσαρκίας και Ιατρείου Διαβητικών Εγκύων, Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, τόνισε: «Οι τεχνολογικές λύσεις είναι αναμφίβολα αναγκαίες στη διαχείριση του διαβήτη βελτιώνοντας σημαντικά την γλυκαιμική ρύθμιση και απλοποιώντας σε μεγάλο βαθμό την καθημερινή διαχείριση του διαβήτη. Η Medtronic έχοντας πολύ μεγάλη εμπειρία στην παροχή εξαιρετικά προηγμένων και καινοτόμων τεχνολογιών, αναγνώρισε αμέσως την ανάγκη για πολύ καλή εκπαίδευση, ενημέρωση και υποστήριξη των ανθρώπων με διαβήτη αλλά και των επαγγελματιών υγείας που εμπλεκόμαστε ουσιαστικά σε αυτό.

Ξεχωριστό κομμάτι της εκδήλωσης αποτέλεσαν οι μαρτυρίες ενός εφήβου και ενός ενήλικα με διαβήτη που μίλησαν για την ευκολία της πρόσβασης, την αμεσότητα της εξυπηρέτησης, αλλά και τη σημασία της πληροφόρησης και της εκπαίδευσης που παρέχεται από το Diabetes Shop για την παρακολούθηση και τη ρύθμιση της ασθένειάς τους σε καθημερινή βάση και κατ’ επέκταση για μεγαλύτερη ελευθερία και καλύτερη υγεία.