Μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τονίζει ότι 2,6 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως οφείλονται στην κατανάλωση αλκοόλ, αντιπροσωπεύοντας το 4,7% όλων των θανάτων και 0,6 εκατομμύρια θάνατοι οφείλονται στη χρήση ψυχοτρόπων ναρκωτικών. Συγκεκριμένα, τα 2 εκατομμύρια των θανάτων από αλκοόλ και τα 0,4 εκατομμύρια των θανάτων από ναρκωτικά αφορούσαν άνδρες.

Η έκθεση του ΠΟΥ για το αλκοόλ και την υγεία και τη θεραπεία των διαταραχών κατάχρησης  ουσιών παρέχει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση με βάση τα δεδομένα του 2019 σχετικά με τον αντίκτυπο της κατάχρησης αλκοόλ και ναρκωτικών στη δημόσια υγεία παγκοσμίως. Η έκθεση δείχνει ότι περίπου 400 εκατομμύρια άνθρωποι έζησαν με διαταραχές κατάχρησης αλκοόλ και ναρκωτικών παγκοσμίως. Από αυτά, τα 209 εκατομμύρια είχαν εξάρτηση από το αλκοόλ.

“Η κατάχρηση ουσιών βλάπτει σοβαρά την ατομική υγεία, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών και προβλημάτων ψυχικής υγείας ενώ μπορεί να οδηγήσει  κάθε χρόνο σε εκατομμύρια θανάτους που μπορούν να προληφθούν. Επιβαρύνει βαριά τις οικογένειες και τις κοινότητες, αυξάνοντας την έκθεση σε ατυχήματα, τραυματισμούς και βία», δήλωσε ο Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.

«Για να οικοδομήσουμε μια πιο υγιή, πιο δίκαιη κοινωνία, πρέπει επειγόντως να δεσμευτούμε για δράσεις  που θα μειώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και τις κοινωνικές συνέπειες από την κατανάλωση αλκοόλ και θα καθιστούν τη θεραπεία για τις διαταραχές κατάχρησης ουσιών προσβάσιμη και οικονομικά προσιτή. Η έκθεση υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη επιτάχυνσης των ενεργειών σε παγκόσμιο επίπεδο για την επίτευξη του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) 3,5 έως το 2030, με τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και ναρκωτικών και τη βελτίωση της πρόσβασης σε ποιοτική θεραπεία για τις διαταραχές κατάχρησης ουσιών.