Οι ελλείψεις ογκολογικών φαρμάκων συνεχίζονται στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μια νέα έρευνα στα κέντρα καρκίνου της χώρας, γεγονός που επηρεάζει κλινικές δοκιμές και συχνά απαιτεί στρατηγικές μετριασμού στη θεραπεία ασθενών.
Παρά το γεγονός ότι η έλλειψη των φαρμάκων χημειοθεραπείας σισπλατίνη και καρβοπλατίνη έχει βελτιωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, ορισμένα από τα μεγαλύτερα κέντρα καρκίνου της χώρας αναφέρουν τις ανησυχίες τους σχετικά με ελλείψεις άλλων φαρμάκων. Μεταξύ των 28 μεγαλύτερων κέντρων καρκίνου σε όλη τη χώρα, το 89% ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι τουλάχιστον ένα φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε είτε για θεραπεία του καρκίνου, των συμπτωμάτων του ή των παρενεργειών της θεραπείας ήταν σε έλλειψη στο κέντρο τους, σύμφωνα με νέα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη από το Εθνικό Ολοκληρωμένο Δίκτυο για τον Καρκίνο (NCCN). Αυτό το ποσοστό δεν έχει αλλάξει πολύ από πέρυσι, όταν περίπου το 86% των κέντρων συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν έλλειψη τουλάχιστον ενός τύπου αντικαρκινικού φαρμάκου. Αυτό που έχει αλλάξει ωστόσο είναι τα αντικαρκινικά φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη. Η νέα έρευνα του NCCN, που διεξήχθη από τις 28 Μαΐου έως τις 11 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, διαπίστωσε ότι στα 28 από τα 33 κέντρα καρκίνου του δικτύου, περισσότερα από τα μισά —το 57%— ανέφεραν έλλειψη του φαρμάκου βινβλαστίνη, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα χημειοθεραπείας για τη θεραπεία του λεμφώματος Hodgkin, του λεμφώματος μη Hodgkin και του καρκίνου των όρχεων.
Τα κέντρα που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν επίσης ότι αρκετά ακόμα βασικά φάρμακα για τον καρκίνο είναι επί του παρόντος σε έλλειψη, με το 46% να αναφέρει έλλειψη του φαρμάκου χημειοθεραπείας ετοποσίδη και το 43% να αναφέρει έλλειψη του φαρμάκου χημειοθεραπείας τοποτεκάνη. Η Δρ Crystal Denlinger, διευθύνουσα σύμβουλος του NCCN, ανέφερε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δεν αποτελούν έκπληξη. «Δυστυχώς, ως ογκολόγος, γνωρίζω καλά και κατανοώ τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και οι συνάδελφοί μου σχετικά με τις ελλείψεις ογκολογικών φαρμάκων, οι οποίες συνεχίζονται εδώ και χρόνια. Η θετική πλευρά του ζητήματος είναι ότι από πέρυσι που κυκλοφόρησε η περσινή έρευνα έχει υπάρξει μια εγρήγορση τόσο για βραχυπρόθεσμες όσο και για μακροπρόθεσμες λύσεις.
Η νέα έρευνα δείχνει ότι οι βραχυπρόθεσμες λύσεις ήταν αρκετά αποτελεσματικές στην κάλυψη άμεσων αναγκών», είπε η Δρ Denlinger. Ωστόσο, εξακολουθούν να χρειάζονται μακροπρόθεσμες λύσεις, πρόσθεσε. «Η τρέχουσα κυβέρνηση και το Κογκρέσο έχουν υποβάλει διάφορες προτάσεις. Ωστόσο, τα άτομα με καρκίνο δεν έχουν πάντα την πολυτέλεια του χρόνου. Δεδομένων των αποτελεσμάτων αυτής της πιο πρόσφατης έρευνας, είναι επιτακτική ανάγκη να τεθεί αυτό το ζήτημα στην κορυφή των προτεραιοτήτων καθώς απαιτεί συνεχή προσοχή και άμεσες λύσεις». Πέρυσι, το 21% των ερωτηθέντων κέντρων ανέφερε έλλειψη βινμπλαστίνης αλλά η ετοποσίδη και η τοποτεκάνη δεν είχαν αναφερθεί. Στην προηγούμενη έρευνα, το 72% των κέντρων ανέφερε έλλειψη καρβοπλατίνης και το 59% ανέφερε έλλειψη σισπλατίνης. Τα νέα αποτελέσματα της έρευνας υποδηλώνουν ότι η έλλειψη καρβοπλατίνης και σισπλατίνης έχει βελτιωθεί, καθώς φέτος μόνο το 11% ανέφερε έλλειψη καρβοπλατίνης και το 7% έλλειψη σισπλατίνης.