Στην ανάδειξη της νέας εποχής για την υγειονομική περίθαλψη στην Ελλάδα, μέσω της διάθεσης τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης κατόπιν συνταγογράφησης στους ασθενείς καθώς και στις ευρωπαϊκές προοπτικές, εστίασε το πάνελ «State of Play Session: Greece» το οποίο πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο του Cannabis Europa 2024, στο Λονδίνο. Η θεματική ενότητα σχετικά με την Ελλάδα τράβηξε τα βλέμματα και σημείωσε μεγάλη συμμετοχή.

Κεντρικό άξονα της συζήτησης αποτέλεσε η περίπτωση της Ελλάδας, ως μία από τις νεότερες και πιο συναρπαστικές αγορές, όπου τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, κατέστησε επίσημα διαθέσιμα τα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης κατόπιν συνταγογράφησης στους ασθενείς, δίνοντας τέλος στην αναμονή 7 ετών, καθώς είναι μία από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που επαναπροσδιόρισε το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τη φαρμακευτική κάνναβη το 2017.

Το πάνελ πλαισιώθηκε από τις εισηγήσεις των εκπροσώπων της πολιτείας και των φορέων που συνέβαλαν καθοριστικά στην προώθηση αυτής της νομοθεσίας-ορόσημο καθώς και τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της βιομηχανίας που δραστηριοποιούνται στη νεοσύστατη αγορά της Ελλάδας, ενώ παράλληλα διερευνήθηκε η δυνατότητα ανάπτυξης της ευρωπαϊκής αγοράς, με όφελος τόσο για τους ασθενείς, όσο για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

O κ. Άδωνις Γεωργιάδης, υπό το πρίσμα της Πολιτείας, επισήμανε πως η Ελληνική Κυβέρνηση προάγει την ανάπτυξη και την καινοτομία, κάνοντας ειδική μνεία στη νομοθεσία-ορόσημο για τη φαρμακευτική κάνναβη στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως, «Το 2019 ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, είχα υπό την εποπτεία μου όλες τις εγκρίσεις για την αδειοδότηση της βιομηχανίας φαρμακευτικής κάνναβης και τότε ήταν η στιγμή που ψηφίσαμε ένα νέο νόμο, πιο ευέλικτο και πιο φιλικό από τον προηγούμενο προς τις επιχειρήσεις, ξεπερνώντας πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια», ενώ συμπλήρωσε πως, «Ήμασταν πραγματικά αποφασισμένοι να βάλουμε την Ελλάδα σε αυτόν τον δρόμο για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος, ήταν η ποιότητα ζωής των ασθενών της χώρας καθώς είμαστε πεπεισμένοι ότι η φαρμακευτική κάνναβη λειτουργεί σε ασθενείς με ορισμένες ασθένειες, ενώ ο δεύτερος, η οικοδόμηση στην Ελλάδα μιας νέας βιομηχανίας που θα προσέθετε νέες θέσεις εργασίας και εξαγωγική δραστηριότητα, ώστε να δημιουργούσε προστιθέμενη αξία στην οικονομία μας».