Για λιγότερες δαπάνες και μεγαλύτερη παραγωγικότητα στο Σύστημα Υγείας το πρώτο 5ντάμηνο του 2024 , έκανε λόγο ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα του 28ου Ετήσιου Συνεδρίου «Economist Government Roundtable», στην συζήτηση με τίτλο  «Τη στρατηγική για ένα χωρίς αποκλεισμούς και ανθεκτικό δημόσιο υγειονομικό σύστημα».

Πρέπει να σας πω ότι όσον αφορά την πορεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, έχουμε στο πεντάμηνο μείωσης των δαπανών σε σχέση με πέρυσι, ένα περίπου 1,5%. Αυτό δεν είναι μικρό, γιατί οι δαπάνες του Εθνικού Συστήματος Υγείας κατ’ αρχάς, ανεβαίνουν χρόνο με το χρόνο, άρα πολύ μεγαλύτερο από το 1,5%», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Και ταυτόχρονα έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό διενεργηθέντων χειρουργικών επεμβάσεων, που είχαμε όλα τα χρόνια που κάνουμε στατιστική στο ΕΣΥ.

Άρα με λιγότερες δαπάνες, έχουμε μεγαλύτερη παραγωγικότητα». Για τη φαρμακευτική δαπάνη ειδικά στα νοσοκομεία ανέφερε  ότι έχει πάει εξαιρετικά καλά το 2024.

«Η αύξησή τους σε σχέση με το 2023 είναι αμελητέα, κάτι που από μόνο του αποτελεί επιτυχία για όσους καταλαβαίνουν από το φάρμακο, δεδομένου ότι έχουμε συνεχώς καινούργιες θεραπείες που μπαίνουν στο σύστημα».

Ο Υπουργός Υγείας τόνισε επίσης ότι χθες το απόγευμα θα υπέγραφε δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. μία για τη δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να επιτελούν πέραν του ωραρίου τους ιδιωτικό έργο και μια δεύτερη για τα νέα κίνητρα για τις άγονες περιοχές και το νέο χάρτη των άγονων περιοχών. Τις περιοχές δηλαδή για τις οποίες θα μπορούν να δοθούν επιπλέον οικονομικά κίνητρα για την πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ, και τις οποίες μέχρι τώρα οι προκηρύξεις βγαίνουν άγονες. «Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό θα έχουμε και μια άλλη ανακοίνωση, τις επόμενες μέρες», διευκρίνισε  ο Υπουργός Υγείας. «Ο στόχος μου είναι το 2025 το ΕΣΥ να αρχίσει να λειτουργεί με ένα τελείως διαφορετικό τρόπο και όσον αφορά τις εφημερίες και όσον αφορά τα επείγοντα και όσον αφορά τον τρόπο καταβολής και υπολογισμού του clawback στο φάρμακο, τον τρόπο περιορισμού της δαπάνης στα διαγνωστικά και φυσικά τον τρόπο που θα γίνονται γρηγορότερα οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ ώστε να καλύπτονται τα πολύ μεγάλα κενά», δήλωσε.

Στην ίδια ενότητα ο Adrian Van den Hoven, γενικός διευθυντής της Medicines for Europe έκανε λόγο για ανάγκη αύξησης της παραγωγής γενόσημων φαρμάκων και πρόσθεσε ότι από τα 300 φάρμακα που θεωρεί η ευρωπαϊκή επιτροπή πολύ κρίσιμα για το μέλλον της Ευρώπης, το 66% είναι γενόσημα. Όπως επισήμανε, είναι σημαντική η αύξηση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων και στη χώρα μας, η οποία, όπως είπε, είναι μία χώρα από τις σημαντικότερες στην παραγωγή γενόσημων στην Ευρώπη.

«Η  φαρμακοβιομηχανία και ο τρόπος που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ένα συνολικό πρόγραμμα τα τελευταία χρόνια, ειδικά από το 2019 και μετά, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς μπορεί με λίγους πόρους να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί μια παραγωγή, η οποία τελικά θα οδηγήσει σε μείωση των ελλείψεων, στο να έχουν οι ασθενείς προσβασιμότητα σε φάρμακα και δεύτερον θα βοηθήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων.