Η βιοφαρμακευτική εταιρεία Chiesi Hellas, στο πλαίσιο της χορηγίας στο πρόγραμμα της Μονάδας Πρόληψης Αναπνευστικών Νοσημάτων, που υλοποιείται από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) το 2024, υποστήριξε τις δράσεις που διοργανώθηκαν από την ΕΠΕ και στο ακριτικό νησί της Σαμοθράκης. Το διήμερο 5 & 6 Ιουλίου, 94 κάτοικοι του νησιού είχαν τη δυνατότητα να κάνουν δωρεάν εξετάσεις σπιρομέτρησης για τη διάγνωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) και του άσθματος αλλά και να επανέλθουν για εξέταση, εάν είχαν διαγνωστεί με ΧΑΠ ή άσθμα το 2023. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της δράσης, προσφέρθηκαν συνεδρίες για τη μείωση και για τη διακοπή του καπνίσματος, με σκοπό την προαγωγή της υγείας του αναπνευστικού συστήματος των κατοίκων του νησιού.

Ο κ. Πέτρος Μπακάκος, Γενικός Γραμματέας της ΕΠΕ, Καθηγητής Πνευμονολογίας στην Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., υπογράμμισε την αξία της πρόληψης, αναφέροντας ότι «οι καπνιστές είναι ιδιαίτερα ευπαθείς στις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Επίσης το 8%1 του Ελληνικού πληθυσμού πάσχει από βρογχικό άσθμα, ένα χρόνιο πνευμονικό νόσημα με συμπτώματα σχεδόν όλο το έτος». Ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης, κ. Γεννάδιος Διαμαντόπουλος, ευχαρίστησε θερμά την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία για την πραγματοποίηση της δράσης και την Υποδιοικήτρια της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης κ. Ειρήνη Χατζοπούλου για την έγκριση της δράσης στο νησί της Σαμοθράκης. Ο κ Διαμαντόπουλος, επίσης, τόνισε: «Η δράση ήταν άκρως απαραίτητη και ανεκτίμητη για το νησί, διότι περιλαμβάνει προληπτικές εξετάσεις και συμβουλευτικές παρεμβάσεις στους πάσχοντες και στους καπνιστές οι οποίοι έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας λόγω της απομακρυσμένης γεωγραφικής θέσης του νησιού και τη δύσκολη πρόσβαση σε αυτό».

Ο Head of Value, Access & External Affairs της Chiesi Hellas, κ. Ηλίας Πυρνοκόκης, δήλωσε: «Η Chiesi Hellas θα είναι πάντα αρωγός σε οποιαδήποτε προσπάθεια που έχει σκοπό τη μείωση των ανισοτήτων στην υγειονομική περίθαλψη, επιδιώκοντας δικαιοσύνη και ίσες ευκαιρίες στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας έχει εξέχουσα βαρύτητα διότι προάγει την υγεία των πολιτών, ενισχύει την πρόληψη των αναπνευστικών νοσημάτων του πληθυσμού, ενώ προσφέρει τη δυνατότητα ευκολότερης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας σε συνανθρώπους μας που ζουν σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας».