Νέες  εκπλήξεις  από το Υπουργείο Υγείας  έρχονται να ταράξουν τα  ήδη τρικυμιώδη ύδατα σε όλες σχεδόν τις  βαθμίδες υγείας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος (ΕΕΠΕ) με αφορμή τις εξαγγελίες του υπουργού Υγείας για τον περιορισμό της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΕΠΕ: «Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας στον ασθενή και όχι προνόμιο του γιατρού. Ο γιατρός θα αμειφθεί, θα συστήσει την αρμόζουσα θεραπεία και στη συνέχεια, αφού δεν θα μπορεί να κάνει ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο ασθενής θα πρέπει να βρει από μόνος του πως θα αποζημιωθεί  για τη φαρμακευτική του δαπάνη. Και  μέσα  σε όλα αυτά έχουμε και τις απειλές του Υπουργείου για οριζόντια τιμωρητικά  μέτρα  των ιατρών  που υπερβαίνουν τον μέσο όρο στην συνταγογράφηση. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του κλινικού έργου των Παθολόγων, αλλά και την απώλεια του δικαιώματος του ασθενούς σε νεότερες διαγνωστικές τεχνικές και θεραπείες υψηλού κόστους.

Όσον αφορά τις απειλές επίταξης, αυτές έχουν να κάνουν με κρίσεις υγείας, όπως η πανδημία που βιώσαμε, τότε που οι υγειονομικοί «χειροκροτηθήκανε» για την προσφορά τους. Σε κάθε άλλη περίπτωση αποτελεί πολιτική επιλογή μιας Κυβέρνησης που θα την χαρακτηρίζει. Η  αποψίλωση του Ε.Σ.Υ από  Παθολόγους  συνεχίζεται, με εργασιακή εξουθένωση και εξοντωτικές μετακινήσεις σε εκτός νομού Νοσοκομεία. Έτσι έχουμε μαζικές πλέον παραιτήσεις  Παθολόγων, ενώ παραμένει μικρό το ενδιαφέρον  των νέων ιατρών για την ειδικότητα της Παθολογίας και παράλληλα συνεχίζεται η μαζική φυγή των νέων ιατρών στο εξωτερικό. Ανάλογη διστακτικότητα σημειώνεται  και στην ένταξη των παθολόγων στο θεσμό του προσωπικού γιατρού με αποτέλεσμα να μη παρατηρείται η προσδοκώμενη επιτυχία στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που θα μπορούσε να αποσυμφορήσει τα υπολειτουργούντα νοσοκομεία.  Τα αίτια θα πρέπει να αναζητηθούν στις εξοντωτικές εργασιακές συνθήκες, την ανεπαρκή  εκπαίδευση των νέων γιατρών, στις χαμηλές οικονομικές απολαβές, αλλά και στο φόβο της  εργασιακής συνέχειας στην ΠΦΥ», τονίζει η ΕΕΠΕ.

Στο ίδιο κλίμα κινείται και η ανακοίνωση της ΠΑΝΔΗΚΙ, δεύτερης σε δύναμη παράταξης του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), η  οποία, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι καταδικάζονται απερίφραστα οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, που στοχοποιούν τους ιατρούς της χώρας με απαράδεκτες απειλές, και εκφράζει την πλήρη στήριξή της στους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς της χώρας. Και προσθέτει: «Οι ιδιώτες ιατροί καλύπτουν συνεχώς τα κενά του ΕΣΥ, παρέχοντας υπηρεσίες τόσο στα ιδιωτικά τους ιατρεία όσο και στα δημόσια νοσοκομεία, συχνά δωρεάν. Τονίζουμε ότι η λύση στην έλλειψη ιατρών δεν είναι οι απειλές, αλλά η ουσιαστική αύξηση των αμοιβών, στον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Απαιτούμε την εφαρμογή της 48ωρης εργασίας, όπως επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, την προκήρυξη θέσεων πλήρους και απασχόλησης, την παροχή επιστημονικών και οικονομικών κινήτρων, και τον επαρκή εξοπλισμό των νοσοκομείων. Επιπλέον, προτείνουμε το άνοιγμα του ΕΣΥ στους ιδιώτες ιατρούς με αξιοπρεπείς όρους εργασίας και διαφανείς διαδικασίες, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες υγειούς ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Εάν το Υπουργείο Υγείας προχωρήσει στις απειλές περί διακοπής της δυνατότητας συνταγογράφησης στον ΕΟΠΥΥ από τους ιδιώτες ιατρούς, θα προκαλέσει την κατάρρευση του συστήματος ΠΦΥ και την συσσώρευση δεκάδων χιλιάδων πολιτών στις δημόσιες δομές για μια απλή συνταγή», τονίζει η ανακοίνωση.