Τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης των εργαστηριακών ιατρών, λόγω του Clawback και του Rebate παρουσιάστηκαν στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε ο ΙΣΑ και η Επιτροπή των Εργαστηριακών Ιατρών, χθες Τρίτη. Οι εκπρόσωποι των Ιατρών τόνισαν ότι τα ιατρεία αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, μετά τις αδιανόητες περικοπές των εσόδων τα τελευταία 12 χρόνια και οδηγούνται πλέον στο λουκέτο. Παρά την έξοδο από τα μνημόνια, καταχρηστικά παρατείνεται η εφαρμογή των μέτρων clawback και rebate που οδηγούν στην οικονομική εξαθλίωση τα εργαστήρια. Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να διασφαλιστεί η επιβίωση των εργαστηρίων της γειτονιάς, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το clawback καθιστά αδύνατη την επιβίωση των εργαστηρίων αν δεν βρεθεί λύση. Οι εργαστηριακοί γιατροί ζητούν από την πολιτεία τα εξής:

  1. Κατάργηση του claw back με εφαρμογή πλαφόν στις εξετάσεις ή στην εσχάτη των περιπτώσεων σταθερό ποσοστό claw back που να μην υπερβαίνει το 5%.Αυτό το ποσοστό είναι το ανώτερο ποσοστό που ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Κάθε υπέρβαση θα πρέπει να καλύπτεται από το κράτος.
  2. Διαγραφή του τεχνητού χρέους.
  3. Εφαρμογή των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών ορθής ιατρικής συνταγογράφησης με διαγνωστικά πρωτόκολλα τα οποία έχουν νομοθετηθεί και μέχρι σήμερα δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως.
  4. Τη σύναψη συλλογικής σύμβασης με τους Ιατρικούς Συλλόγους, υπό την αιγίδα του ΠΙΣ.