Εξώδικη διαμαρτυρία προς τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), κατέθεσε η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία (ΕΑΕ), την Τετάρτη 10 Ιουλίου, ζητώντας να ανακληθεί άμεσα η όλως αόριστη, αναιτιολόγητη, μη νόμιμη και σε κάθε  περίπτωση παντελώς αυθαίρετη και αθεμελίωτη νομικά, ιατρικά και ηθικά απόφαση του Οργανισμού. Η απόφαση, που δημοσιοποιήθηκε από την Παρασκευή 28 Ιουνίου – χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση – και που προβλέπει ότι ο Ειδικευμένος Ιατρός Ειδικότητας Ακτινολογίας υποχρεούται να συνταγογραφεί δωρεάν και άνευ αμοιβής το σκιαγραφικό φάρμακο. Η ΕΑΕ έστειλε άμεσα επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, τον Υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους και την Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ  Θεανώ Καρποδίνη στην οποία επισημαίνει ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας:

-Η  συνταγογράφηση των σκιαγραφικών φαρμάκων συνιστά ιατρική πράξη

– Η αποζημίωση όλων των ιατρικών πράξεων καθορίζεται με το άρθρο 19 στο οποίο ορίζεται ότι ο Ιατρός πρέπει να παρέχει τις υπηρεσίες του με αμοιβή οπωσδήποτε εύλογη και σε αναλογία με την έκταση της ιατρικής πράξης.

-Ουδεμία ιατρική πράξη προβλέπεται χωρίς αμοιβή.

-Φορολογικά είναι ανέφικτο να εκτελείται δωρεάν συνταγογράφηση σκιαγραφικών φαρμάκων από Ιατρούς Ακτινολόγους.

«Πρόκειται για μία άστοχη και παράλογη απόφαση του ΕΟΠΥΥ η οποία μάλιστα κάνει και μία αντισυνταγματική διάκριση σε βάρος των Ιατρών Ακτινολόγων, έναντι των Ιατρών άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι λαμβάνουν κανονικά αμοιβή για τη συνταγογράφηση φαρμάκων ή εξετάσεων. Γι’ αυτό ζητάμε από τον κύριο Υπουργό Υγείας, την άμεση ανάκλησή της», σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΑΕ Αθανάσιος Χαλαζωνίτης.