Προκρίθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το πρώτο αυτοδιαγνωστικό τεστ (self test) για τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV), γεγονός που μπορεί να προσφέρει κρίσιμη υποστήριξη για την επέκταση της πρόσβασης σε εξετάσεις και διάγνωση, επιταχύνοντας τις παγκόσμιες προσπάθειες για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C.

Το προϊόν, που ονομάζεται OraQuick HCV self-test, κατασκευάζεται από την OraSure Technologies, και αποτελεί  επέκταση του προεπιλεγμένου, OraQuick® HCV Rapid Antibody Test, το οποίο είχε αρχικά προκριθεί από τον ΠΟΥ το 2017 για επαγγελματική χρήση. Το τεστ είναι ειδικά σχεδιασμένο για χρήση από απλούς χρήστες, παρέχοντας στα άτομα ένα ενιαίο κιτ που περιέχει τα εξαρτήματα που χρειάζονται για τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο.

Ο ΠΟΥ συνέστησε τον αυτοέλεγχο για τον HCV (HCVST) το 2021, για να συμπληρώσει τις υπάρχουσες υπηρεσίες ελέγχου για τον HCV στις χώρες μέλη του.  Η σύσταση βασίστηκε σε στοιχεία που αποδείκνυαν την ικανότητα του να αυξάνει την πρόσβαση και την χρήση των υπηρεσιών, ιδιαίτερα μεταξύ ατόμων που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να το κάνουν. «Κάθε μέρα χάνονται 3500 ζωές από ιογενή ηπατίτιδα. Από τα 50 εκατομμύρια άτομα που ζουν με ηπατίτιδα C, μόνο το 36% είχε διαγνωστεί και το 20% είχε λάβει θεραπευτική αγωγή μέχρι το τέλος του 2022», αναφέρει η Δρ Meg Doherty , Διευθύντρια του ΠΟΥ για το Τμήμα Παγκόσμιων Προγραμμάτων HIV, Ηπατίτιδας και ΣΜΝ. «Η προσθήκη αυτού του προϊόντος στη λίστα προεπιλογών του ΠΟΥ παρέχει έναν ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο για την επέκταση των ελέγχων και θεραπειών για τον HCV, διασφαλίζοντας ότι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν τις διαγνώσεις και τη θεραπεία που χρειάζονται και συμβάλλοντας τελικά στον παγκόσμιο στόχο της εξάλειψης του HCV».