Τους λόγους για τους οποίους είναι τώρα περισσότερο απαραίτητο από ποτέ ένα Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ της κανοτόμου Φαρμακοβιομηχανίας και της Πολιτείας για μια εθνική φαρμακευτική στρατηγική αλλά και τις δεσμέυσεις που θα περιλαμβάνει τόσο από την πλευρά της Φαρμακοβιομηχανίας όσο και από την πλευρά της Πολιτείας ανέφεραν σε χθεσινή εκδήλωση οι εκπρόσωποι του Pharma Innovation Forum. Όπως ανέφεραν, βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική στιγμή, καθώς:

Τα σημειώματα που αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2023 δείχνουν ότι οι υποχρεωτικές επιστροφές αγγίζουν ύψη ρεκόρ.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν έχουν αποδώσει ακόμα τα αναμενόμενα, π.χ. ΑΜΚΑ. Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος, καθώς οι εταιρείες ήδη αντιμετωπίζουν θέμα βιωσιμότητας.

Η φαρμακευτική δαπάνη συνεχίζει να αυξάνεται, πάρα τα κυβερνητικά μέτρα, που σημαίνει ότι οι  προσωρινές ενέσεις χρηματοδότησης μέσω του RRF δεν θα μειώσουν αρκετά τις υποχρεωτικές επιστροφές. Η εκτόξευση της δαπάνης του ΙΦΕΤ είναι ένας σημαντικός παράγοντας επιβάρυνσης στο κανάλι του ΕΟΠΥΥ. Η πίεση στα φάρμακα που διακινούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα δημόσια νοσοκομεία και αφορούν ασθενείς με πολύ σοβαρές παθήσεις θα επιδεινώνεται συνεχώς. Υπάρχει άνιση μεταχείριση των καναλιών της καινοτομίας σε σχέση με το retail και συνεπώς άνιση μεταχείριση θεραπευτικών κατηγοριών και ασθενών.

Η υφιστάμενη φαρμακευτική πολιτική δεν αρκεί για να αντιμετωπίσει τη δυσμενώς εξελισσόμενη κατάσταση καθώς εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από υποχρηματοδότηση, ανισότητες στην κατανομή των πόρων, έλλειψη σταθερότητας & προβλεψιμότητας, καθυστέρηση στα μέτρα για τον έλεγχο της ζήτησης. Οι παραπάνω στρεβλώσεις αγγίζουν και τους ασθενείς αφού το 2023, το 50% των καινοτόμων φαρμάκων που είχαν λάβει έγκριση από τον EMA την προηγούμενη τετραετία δεν ήταν διαθέσιμα στους Έλληνες ασθενείς.

Το Σύμφωνο Συνεργασίας που προτείνει η καινοτόμος φαρμακοβιομηχανία  είναι προϊόν συναπόφασης και εκπροσωπείται από τριμερές σχήμα από την πλευρά της Κυβέρνησης (Υπουργεία Υγείας, Οικονομικών, Ανάπτυξης) και PIF, ΣΦΕΕ, ΠΕΦ από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας. Στη διαδικασία αυτή θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση και με τις ενώσεις ασθενών. Παρέχει προβλεψιμότητα και σταθερότητα, μέσω ενός πλάνου δράσης τριετούς ορίζοντα και περιέχει συγκεκριμένους στόχους, πολιτικές, προϋπολογισμό, χρονοδιάγραμμα και KPIs.

Όσον αφορά τις περιοχές των δεσμεύσεων που αναμένονται από την Πολιτείας ενδεικτικά αναφέρθηκαν: α) Επαρκής προϋπολογισμός φαρμάκου με προσθήκη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων (Σχήμα Μεταβατικής Αποζημίωσης), ανακατομή πόρων μεταξύ καναλιών με σκοπό τη σύγκλιση της υπέρβασης και θέσπιση ανώτατου ορίου στο ποσοστό συμμετοχής των φαρμακευτικών εταιρειών στη βάση μίας δίκαιης και βιώσιμης συνυπευθυνότητας, β) Δέσμη μέτρων για τον έλεγχο της κατανάλωσης με έμφαση στα ψηφιακά εργαλεία –όπως δεσμευτικά θεραπευτικά πρωτόκολλα- και  ενίσχυση πολιτικών υποκατάστασης, γ) Επαναπροσδιορισμός των κριτηρίων συμψηφισμού clawback έναντι R&D επενδύσεων.

Από την πλευρά της καινοτόμου φαρμακοβιομηχανίας οι δεσμεύσεις μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν: α) Εντατικότερο επενδυτικό αποτύπωμα στην κλινική έρευνα, β) Συνεργασία σε προγράμματα εκσυγχρονισμού του ΕΣΥ και προσέλκυσης επενδύσεων (PIF Big Data / RWD Program, PIF Accelerator για την παροχή τεχνογνωσίας για την αποδοτικότερη χρήση της φαρμακευτικής περίθαλψης).