Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε χθες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κινήθηκε με αρκετή διαφάνεια όσον αφορά τις προμήθειες των εμβολίων COVID-19, αφού επέτρεψε μόνο μερική πρόσβαση στις συμφωνίες για την αγορά των εμβολίων σε ευρωβουλευτές που το είχαν ζητήσει, επικαλούμενη προστασία εμπορικών συμφερόντων και  θέματα προστασίας ιδιωτικής ζωής.  Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, η Επιτροπή «δεν απέδειξε ότι η ευρύτερη πρόσβαση στις εν λόγω ρήτρες θα υπονόμευε πράγματι τα εμπορικά συμφέροντα των εν λόγω επιχειρήσεων». Όσον αφορά την προστασία ιδιωτικής ζωής που αφορούσε την άρνηση της Κομισιόν να δώσει στους Ευρωβουλευτές τα προσωπικά στοιχεία των υπαλλήλων που διαπραγματεύτηκαν την αγορά των εμβολίων, το ευρωπαϊκό δικαστήριο έκρινε ότι οι ευρωβουλευτές απέδειξαν το «δημόσιο συμφέρον» να εντοπιστούν οι εν λόγω υπάλληλοι, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τυχόν υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Η Επιτροπή σημειώνει τις αποφάσεις του Γενικού Δικαστηρίου στις δύο υποθέσεις που αφορούν την πρόσβαση στις συμβάσεις για τα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 και σε σχετικές πληροφορίες.

Η Επιτροπή θα μελετήσει προσεκτικά τις αποφάσεις του Δικαστηρίου και τις συνέπειές τους. Στις αποφάσεις του, το Γενικό Δικαστήριο συμφωνεί με την Επιτροπή επί των περισσότερων ισχυρισμών. Ειδικότερα, αναγνωρίζει ότι η προστασία των εμπορικών συμφερόντων καλύπτει τις ρήτρες των συμβάσεων που αφορούν: την τοποθεσία των εγκαταστάσεων παραγωγής, τις διατάξεις σχετικά με τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας, τις διατάξεις σχετικά με τις προκαταβολές, την πρόσβαση στα χρονοδιαγράμματα παράδοσης. Το Γενικό Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι η Επιτροπή δικαιούνταν να παράσχει μερική μόνο πρόσβαση.

Δέχθηκε μόνο εν μέρει την προσφυγή ως προς δύο σημεία.

Έκρινε ότι η Επιτροπή όφειλε να παράσχει περισσότερες εξηγήσεις για να αιτιολογήσει την άρνηση πρόσβασης σε ορισμένες διατάξεις των συμβάσεων.

Έκρινε επίσης ότι η Επιτροπή όφειλε να προσκομίσει τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα των μελών των διαπραγματευτικών ομάδων, οι οποίες απαρτίζονται από εκπροσώπους των κρατών μελών και υπαλλήλους της Επιτροπής. Γενικά, η Επιτροπή παρέχει στο κοινό την ευρύτερη δυνατή πρόσβαση στα έγγραφα, σύμφωνα με τις αρχές της ανοικτότητας και της διαφάνειας.

Στις εν λόγω περιπτώσεις, η Επιτροπή έπρεπε να επιτύχει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ του δικαιώματος ενημέρωσης του κοινού, συμπεριλαμβανομένων των ευρωβουλευτών, και των νομικών απαιτήσεων που απέρρεαν από τις ίδιες τις συμβάσεις για τα εμβόλια κατά της COVID-19, απαιτήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αξιώσεις αποζημίωσης σε βάρος των χρημάτων των φορολογουμένων.

Πράγματι, σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν, το Δικαστήριο έχει αναγνωρίσει την ανάγκη προστασίας των επιχειρηματικών συμφερόντων αντισυμβαλλομένου.

Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή είχε ενημερώσει πλήρως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (βάσει της συμφωνίας-πλαισίου για τις σχέσεις μεταξύ των δύο θεσμικών οργάνων) σχετικά με τις συμβάσεις για τα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19.

Σύμφωνα με τον θεσμικό της ρόλο, η Επιτροπή είναι υπεύθυνη να διασφαλίζει την απουσία σύγκρουσης συμφερόντων και έχει επίσης καθήκον να προστατεύει την ιδιωτικότητα και τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα των ενδιαφερόμενων προσώπων. Στο παρόν στάδιο, η Επιτροπή επιφυλάσσεται για τις νομικές της επιλογές».