Σε άρθρο του, ο ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτρης Πλουμπίδης σχολιάζει το Νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγείας που έχει κατατεθεί στη Βουλή αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:
«Ενώ το σχέδιο νόμου δηλώνει ότι ακολουθεί τις αρχές που ορίζουν την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, καταργεί τη θεμελιώδη αρχή της τομεοποίησης (38 ψυχιατρικοί τομείς με 11 από αυτούς στην Αττική), δημιουργώντας ένα μείζον οργανωτικό κενό που θα κληθούν να καλύψουν σε ένα «μεγα-επίπεδο» Υ.Πε. οι Περιφερειακές Διοικήσεις Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΠεΔΥΨΥ) που θα δημιουργηθούν εκ του μηδενός – διαβάζουμε για προσλήψεις διοικητών των Υ.Πε., ενώ οι υπόλοιποι υπάλληλοι θα συγκεντρωθούν με μετατάξεις και αποσπάσεις;
Ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δ. Βαρτζόπουλος αναγνωρίζει ότι πρόκειται για άδειο «κέλυφος» του νόμου και πως θα χρειαστεί ένας όγκος υπουργικών αποφάσεων ώστε να ξεκινήσει από 1/1/25. Ο νόμος πιθανότατα θα ψηφιστεί έως το τέλος Ιουλίου παρά τις αντιδράσεις, αλλά οι αποφάσεις που θα ακολουθήσουν για τα διάφορα άρθρα του νόμου απαιτούν μαχητική εγρήγορση για την προάσπιση της καθημερινής λειτουργίας των ψυχιατρικών μονάδων, αφού ο νόμος χωρίς σαφή προκαταρκτική μελέτη των αναγκών και εν μέσω νεοφιλελεύθερης απορρύθμισης του δημόσιου τομέα προτείνει μια υπερσυγκεντρωτική διεύθυνση ψυχικής υγείας σε κάθε Υ.Πε. με διάφορα τμήματα και υπό την διεύθυνση του υποδιοικητή της Υ.Πε. Αυτός καλείται να αναλάβει τον διοικητικό συντονισμό τομέων με πολύ διαφορετικές ανάγκες αλλά και θεμελιωμένη συγκρότηση, κυρίως των ψυχιατρικών τομέων των νοσοκομείων, αλλά και των κέντρων ψυχικής υγείας για ενήλικους και παιδιά, των μονάδων αποκατάστασης και των εποπτευόμενων ΝΠΙΔ. Αυτά με τη βοήθεια ενός επιστημονικού συμβουλίου και μιας ιατρικής και νοσηλευτικής διεύθυνσης που «θα συγκροτηθούν», στοιχηματίζοντας στη γενική κάλυψη από τα πληροφορικά συστήματα. Ο υποδιοικητής ελέγχει τα πάντα αλλά, πλην του διοικητή της Υ.Πε. και του υπουργού Υγείας, είναι ασαφές από ποιον ελέγχεται».