Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) δημοσίευση μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση που υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη βελτίωσης των δεδομένων παρακολούθησης και ενίσχυσης στοχευμένων παρεμβάσεων πρόληψης των Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (ΣΜΝ)σε όλη την Ευρώπη.

Η μελέτη παρέχει εκτιμήσεις βασισμένες σε στοιχεία για Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) στην Ευρώπη και προσδιορίζει τις ομάδες πληθυσμού που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από αυτές τις λοιμώξεις. Τα ΣΜΝ, που είναι από τις πιο συχνά αναφερόμενες λοιμώξεις παγκοσμίως, παραμένουν μια σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕ/ΕΟΧ), όπου περίπου 300.000 νέες διαγνώσεις ΣΜΝ αναφέρονται ετησίως από τα κράτη μέλη. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός υποτιμά την πραγματική διάσταση των επιδημιών ΣΜΝ στην ΕΕ/ΕΟΧ λόγω των διαφορών των  συστημάτων επιτήρησης σε κάθε χώρα. Η ανασκόπηση, η οποία συγκέντρωσε εκτιμήσεις για τον επιπολασμό των χλαμυδίων, της γονόρροιας, της σύφιλης και της τριχομονάδωσης στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ, εντόπισε τη δυσανάλογη επίδραση που έχουν οι επιδημίες ΣΜΝ σε ορισμένες ομάδες, όπως οι νέοι, οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (MSM) και εργαζόμενοι στο σεξ. Για παράδειγμα, οι νέοι ηλικίας 15 έως 24 ετών έχουν σημαντικά υψηλότερο επιπολασμό χλαμυδίων και γονόρροιας από τον γενικό πληθυσμό. Οι νεαρές γυναίκες, ειδικότερα, έχουν σχεδόν διπλάσια ποσοστά επιπολασμού για χλαμύδια και γονόρροια σε σύγκριση με γυναίκες όλων των άλλων ηλικιών.

Ομοίως, οι MSM στην ΕΕ/ΕΟΧ εμφανίζουν σημαντικά υψηλά ποσοστά επιπολασμού για διάφορα ΣΜΝ, τονίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες προσπάθειες πρόληψης. Μεταξύ των MSM, όσοι ζουν με HIV και όσοι λαμβάνουν προφύλαξη (PrEP) για τον HIV έχουν υψηλότερο επιπολασμό βακτηριακών ΣΜΝ, γεγονός που δείχνει την ευαλωτότητά τους στην σεξουαλική υγεία και την ανάγκη για εύκολη πρόσβαση σε εξετάσεις και θεραπεία. Παρά τα παραπάνω, αυτή η ανασκόπηση έδειξε ότι υπάρχει έλλειψη πρόσφατων και μεθοδολογικά αξιόπιστων εκτιμήσεων για τον επιπολασμό ΣΜΝ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό το κενό δεδομένων εμποδίζει την ικανότητα να κατανοηθεί πλήρως η έκταση της εξάπλωσης των ΣΜΝ και να εξακριβωθεί  η ευπάθεια σε ορισμένους πληθυσμούς. Επίσης, εμποδίζει την ανάπτυξη αποτελεσματικών και στοχευμένων στρατηγικών πρόληψης της δημόσιας υγείας. Η ανασκόπηση αποκαλύπτει επίσης ότι ορισμένοι πληθυσμοί σε κίνδυνο, όπως οι εργαζόμενοι στο σεξ και οι άνθρωποι που κάνουν χρήση ενέσιμων ναρκωτικών, δεν έχουν μελετηθεί σοβαρά, περιορίζοντας περαιτέρω την ικανότητα αντιμετώπισης των συγκεκριμένων αναγκών της σεξουαλικής τους υγείας.

Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, το ECDC συνιστά στις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν την ικανότητά τους να κατανοούν και να τεκμηριώνουν τα πρότυπα, τη δυναμική μετάδοσης και τις επιπτώσεις των ΣΜΝ σε έναν πληθυσμό. Το ECDC συμβουλεύει τις χώρες να χρησιμοποιούν εκτιμήσεις επιπολασμού και άλλα δεδομένα για να εφαρμόσουν μέτρα πρόληψης και ελέγχου σεξουαλικών μεταδιδόμενων λοιμώξεων που βασίζονται σε στοιχεία. Το ECDC συνιστά στα κράτη μέλη να δημιουργήσουν εθνικές στρατηγικές για τον έλεγχο των ΣΜΝ, είτε ως ξεχωριστό σχέδιο είτε ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για τη σεξουαλική υγεία ή για τον HIV/ΣΜΝ. Αυτές οι στρατηγικές θα πρέπει να περιλαμβάνουν εκπαίδευση σεξουαλικής υγείας, εκστρατείες ενημέρωσης για ασφαλές σεξ και προώθηση προφυλακτικών και να διασφαλίζουν εύκολη πρόσβαση σε εξετάσεις, θεραπεία και σεξουαλική φροντίδα υγείας.