Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 34ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου της Ιατρικής Πληροφορικής (MIE 2024) το οποίο έλαβε χώρα από τις 25 έως 29 Αυγούστου 2024, στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα, με θέμα τις εφαρμογές της Ψηφιακής Υγείας και τις καινοτομίες της Πληροφορικής της Υγείας για την στήριξη των Συστημάτων Υγείας ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν και να διατηρηθούν σε ένα περιβάλλον μεγάλων μεταβολών, οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών. Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Επιστημονική Εταιρεία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ιατρικής Πληροφορικής (European Federation for Medical Informatics – EFMI) και την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Βιοϊατρικής Πληροφορικής και Πληροφορικής της Υγείας – ΕΒΠΠΥ). Κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου ήταν ο Καθηγητής George Demiris  από το Πανεπιστήμιο Pennsylvania, ο οποίος μίλησε για τις καινοτόμες δράσεις χρήσης της τεχνολογίας για την στήριξη των ηλικιωμένων και των οικογενειών τους, στους χώρους της οικίας, εργασίας και αλλού, συμπεριλαμβανομένων και των οίκων ευγηρίας. Επίσης παρουσίασε μεθόδους και τρόπους αξιολόγησης συστημάτων υγείας που δημιουργούν δεδομένα υγείας προερχόμενα από πολίτες και ασθενείς τρίτης ηλικίας.

Ο δεύτερος κεντρικός ομιλητής ήταν ο Καθηγητής Θεόδωρος Αρβανίτης του Πανεπιστημίου του Birmingham, ο οποίος αναφέρθηκε στην διασυνδεσιμότητα , διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων υγείας προσφέροντας καινοτομικές λύσεις. Επίσης αναφέρθηκε στην ποσοτική ανάλυση βιοϊατρικών εικόνων σε συνδυασμό με βιολογικές παραμέτρους γενετικής. Παρουσίασε έναν αριθμό σημαντικών ερευνητικών έργων που έχουν φτάσει σε επίπεδο ωρίμανσης και ανέφερε τη σημασία της διασύνδεσης της έρευνας με όλους τους κοινωνικούς φορείς υγείας.

Η τρίτη κεντρική ομιλήτρια ήταν η Καθηγήτρια Anne Moen από το University of Oslo, η οποία μίλησε για τις ψηφιακές υπηρεσίες υγείας για τους πολίτες που θα συγκεντρώνουν θα επεξεργάζονται όλα τα προσωπικά δεδομένα υγείας από όπου και αν προέρχονται. Για να επιτευχθεί αυτό ανέφερε ότι χρειάζεται η ενδυνάμωση του πολίτη στην κατανόηση των τεχνολογιών και στην εκπαίδευσή του για την σωστή χρήση με αποτέλεσμα τη βέλτιστη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας, οικονομικής δυνατότητας  και προέλευσης.