Στοιχεία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και συνολικά τι έχει γίνει την τελευταία πενταετία αλλά και τους βασικούς μεταρρυθμιστικούς στόχους σε βάθος τριετίας για τον τομέα της Υγείας παρέθεσαν σε χθεσινή συνέντευξη τύπου Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και οι Υφυπουργοί Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και Δημήτρης Βαρτζόπουλος.
Ο Υπουργός Υγείας αναφερόμενος στα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία και απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι ακριβής αριθμός των χειρουργείων που θα γίνουν δεν μπορεί να δοθεί (μπορεί νάναι και 40.000 μπορεί και 35.000) γιατί δεν έχουν όλα τα χειρουργεία ένα ενιαίο κόστος αλλά δεν έχει αλλάξει το ποσό που έχει δεσμευτεί που παραμένει 51 εκατομμύρια συν ΦΠΑ. Δήλωσε επίσης ότι θα μπορούν να γίνουν σε ιδιωτικά νοσοκομεία, αφού το Τεχνικό δελτίο προβλέπει ένα ποσό να πάει σε ιδιωτικές κλινικές εφόσον δεν μπορεί το σύστημα να τα καλύψει στα δημόσια. «Έχουμε και την πιθανή ιδέα να κάνουμε σε κάποιου είδους χειρουργεία που είναι πιο μαζικά, π.χ. καταρράκτες, κάποιου είδους voucher που θα μπορεί ο ασθενής να πάρει το voucher και να πάει να χειρουργηθεί όπου θέλει. Αυτό που κυρίως φοβόμαστε είναι μην τυχόν «μπουκώσει» το σύστημα από τα πολλά χειρουργεία και δεν μπορεί να εξαντληθεί ο πόρος, καθώς έχει χρονικό διάστημα μέχρι 31 Δεκεμβρίου του ’25». Για τα απογευματινά χειρουργεία ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι πραγματοποιούνται σε 48 νοσοκομεία της χώρας. Σημείωσε επίσης ότι με το νέο πληροφοριακό σύστημα, το υπουργείο Υγείας γνωρίζει πλέον τι αναμονή υπάρχει στα χειρουργεία ανά κλινική και το εργαλείο αυτό θα χρησιμοποιηθεί και για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. Όσον αφορά τα ληξιπρόθεσμα, ανέφερε ότι τα νοσοκομεία έχουν σταματήσει την παραγωγή ληξιπρόθεσμων, πέρα από αυτά τα οποία έχουν μείνει από το παρελθόν. Όσον αφορά το τι θα αλλάξει στο σύστημα υγείας, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι τα νοσοκομεία πλέον από το 2025 θα πληρώνονται με βάση το τι παράγουν.
Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε ότι αυτές τις μέρες βγαίνει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό που αφορά μία πρώτη προσπάθεια ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ως εξής: Δίνει ισχυρό οικονομικό κίνητρο ύψους 30.000 ευρώ τα οποία θα λάβουν ως εξής: 20.000 μόλις ξεκινήσουν την ειδικότητα και 10.000 με την ολοκλήρωση της (δε θα καταβάλλονται δηλαδή μηνιαία, αλλά σε δύο δόσεις) σε όλους τους νέους γιατρούς οι οποίοι θα επιλέξουν τη γενική ιατρική ή την παθολογία ως ειδικότητα από 1/1/2025. Ακόμη, προστίθενται πάνω από 2,5 χιλιάδες προσωπικοί γιατρούς στο σύστημα. Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιάτρων και θα καλυφθούν σε πρώτη φάση πάνω από 500.000 παιδιά δωρεάν. Παράλληλα, ιδρύονται 7 πανεπιστημιακά κέντρα υγείας, στα οποία θα υπηρετούν καθηγητές πανεπιστημίου, μέλη ΔΕΠ, και θα αναλάβουν και το κομμάτι της τηλεϊατρικής στα νησιά. «Το νέο ΕΣΥ θέλει νέα υλικά γιατί έχουν αλλάξει τα προβλήματα και τα δεδομένα που ίσχυαν πριν από 30 χρόνια» δήλωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας.