Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ διοργανώνει επιστημονική διημερίδα για τις αιματολογικές κακοήθειες, στις 20 & 21 Σεπτεμβρίου 2024, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη, στο ξενοδοχείο Ramada Plaza Thraki.
Οι αιματολογικοί καρκίνοι εκτιμάται ότι ευθύνονται για το 10% περίπου του συνόλου των νεοπλασιών. Ταυτόχρονα, προβλέπεται ότι η τάση εμφάνισης τους τις επόμενες δύο δεκαετίες θα παραμένει αυξητική, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη υιοθέτησης ολοκληρωμένων στρατηγικών διαχείρισής τους από τα συστήματα υγείας. Σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια μπορούν και πρέπει να είναι οι νέες ελπιδοφόρες θεραπευτικές προσεγγίσεις, οι οποίες έχουν επιτρέψει τη σημαντική αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με αιματολογικές κακοήθειες.
Οι αιματολογικοί καρκίνοι παραμένουν εν έτει 2024 αρκετά «παραμελημένοι» καρκίνοι, για τους οποίους, δυστυχώς, πολλοί δεν έχουν επαρκή ενημέρωση και αγνοούν πολλά από τα συμπτώματά τους. Σκοπός μας για μία ακόμα χρονιά είναι να ενημερώσουμε τα μέλη των 49 συλλόγων-ασθενών που εκπροσωπούμε σε όλη την Ελλάδα, τους ασθενείς, το κοινό αλλά και τους φορείς διαμόρφωσης πολιτικής στον χώρο της υγείας για τα μείζονα ζητήματα σχετικά με τις αιματολογικές κακοήθειες, θέτοντας τον ασθενή και την οικογένειά του στο επίκεντρο της προσοχής.
Οι εργασίες της διημερίδας θα περιλαμβάνουν εισηγήσεις και συζητήσεις σχετικά με τις επιστημονικές εξελίξεις και τις νέες δυνατότητες που αυτές μας προσφέρουν στη διάγνωση και τη θεραπεία διαφόρων τύπων αιματολογικών κακοηθειών, στην παρουσίαση δράσεων και καλών πρακτικών από συλλόγους ασθενών και επαγγελματίες υγείας και στην ανάδειξη των ιδιαίτερων αναγκών και προβλημάτων με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι ασθενείς και οι οικείοι τους. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται μεταξύ άλλων οι εισηγήσεις του κου Ηλία Πέσσαχ, Αναπληρωτή Καθηγητή Αιματολογίας, ΔΙΠΑΕ, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, του κου Ιωάννη Κοτσιανίδη, Καθηγητή Αιματολογίας Δ.Π.Θ., Δ/ντή Αιματολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης και του κου Σωτήριου Παπαγεωργίου, Αιματολόγου, Επικ. Καθηγητή Αιματολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική & Μονάδα Έρευνας Π.Γ.Ν. “ΑΤΤΙΚΟΝ”.
Τέλος, ένα πολύ χρήσιμο workshop με τίτλο «Κατανοούμε τους βιοδείκτες» θα πραγματοποιηθεί από τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Κώστα Σταματόπουλο.