Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε την υπουργική απόφαση με τους όρους και προϋποθέσεις για να εργαστούν ιδιωτικά οι επικουρικοί και οι ειδικευόμενοι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, οι επικουρικοί γιατροί αλλά και οι ειδικευόμενοι θα μπορούν όπως και οι υπόλοιποι μόνιμοι συνάδελφοί τους να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες ακόμα και ως σύμβουλοι, εμπειρογνώμονες ή τεχνικοί σύμβουλοι για θέματα εκπαίδευσης, επιμόρφωσης, εποπτείας επαγγελματιών υγείας, οργάνωσης διαλέξεων και επιστημονικών εκδηλώσεων, συγγραφής επιστημονικών άρθρων, ιατρικών ενημερώσεων υγείας κ.ά.

Η χορήγηση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου παρέχεται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1. της μη άσκησης κλινικού έργου σε ασθενείς που εξετάστηκαν στα τακτικά ιατρεία του Νοσοκομείου ή στο Κέντρο Υγείας και κάθε διασυνδεόμενη με αυτό Μονάδα Υγείας, από τον ίδιο ιατρό ή σε όσους ασθενείς βρίσκονται στην ενιαία λίστα χειρουργείου. 2. της μη διατάραξης, διαφοροποίησης ή παραβίασης της εύρυθμης ολοήμερης, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργίας καθώς και της ομαλής κατάρτισης του προγράμματος εφημεριών του νοσοκομείου ή του ΕΚΑΒ ή της αντίστοιχης λειτουργίας της Μονάδας Παροχής Υπηρεσιών ΠΦΥ ή Ψ.Υ., σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Όσον αφορά την ομαλή κατάρτιση του προγράμματος των εφημεριών δύναται, πριν τη χορήγηση της εν λόγω άδειας, να ζητείται η γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου, η οποία δεν είναι δεσμευτική. 3. της μη διατάραξης, διαφοροποίησης ή παραβίασης του αριθμού των ανά κλινική χειρουργικών επεμβάσεων, του αριθμού των ιατρικών επισκέψεων, των διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων και των παρακλινικών εξετάσεων, κατά το εξάμηνο που προηγείται της υποβολής της αιτήσεως. Ειδικότερα, λαμβάνονται υπόψη: α) για τους ιατρούς του παθολογικού τομέα, ο αριθμός των τακτικών ιατρείων που έχουν διενεργηθεί από το σύνολο των υπηρετούντων ιατρών της κλινικής/ή του Κέντρου Υγείας, β) για τους ιατρούς του χειρουργικού τομέα, ο αριθμός και η βαρύτητα των χειρουργικών πράξεων στο σύνολο των ιατρών της κλινικής και γ) για τους ιατρούς του εργαστηριακού τομέα, το σύνολο των πράξεων του τμήματος. 4. Να μην τελεί ο αιτών υπό καθεστώς άδειας άνευ αποδοχών και οποιασδήποτε άλλης  μορφής άδειας, πλην της κανονικής. 5. Να μην τελεί ο αιτών υπό καθεστώς αργίας ή αναστολής άσκησης καθηκόντων ή απαγόρευσης υποβολής αίτησης άσκησης ιδιωτικού έργου. 6. της κατ’ ελάχιστον διατήρησης των δεικτών παραγωγικότητας των κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου στα ποσοστά που καταγράφονται κατά το εξάμηνο που προηγείται της υποβολής της αιτήσεως, με μέγιστη επιτρεπόμενη απόκλιση 10%. Ως ελάχιστο όριο παραγωγικότητας ορίζεται το ισχύον κατά την υποβολή της πρώτης αιτήσεως για χορήγηση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου. Ο Διοικητής ή ο Πρόεδρος του νοσοκομείου ή ο Διοικητής της Υ.Πε. είναι υπεύθυνος για τη διαρκή και, κατ’ ελάχιστον ανά μήνα, παρακολούθηση των δεικτών παραγωγικότητας.

 

Οι γιατροί μπορούν να παίρνουν εξάμηνη άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου, ενώ σε περίπτωση μετακίνησης ή απόσπασής τους σε άλλο νοσοκομείο της ίδιας ή άλλης Υγειονομικής Περιφέρειας ή σε Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ή Ψ.Υ. άλλης Υγειονομικής Περιφέρειας, η υφιστάμενη άδεια παύει αυτοδικαίως να ισχύει και ανακαλείται άμεσα με σχετική απόφαση η οποία εκδίδεται και κοινοποιείται. Τέλος, Επίσης, στην υπουργική απόφαση ορίζονται κυρώσεις για όσους γιατρούς δεν τηρούν τις προϋποθέσεις για την άσκηση του ιδιωτικού έργου.