“Ενώνουμε δυνάμεις για να αλλάξουμε το μέλλον της υγείας στη χώρα μας, επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο παρέχονται οι υπηρεσίες υγείας. Η επόμενη ημέρα της υγείας θα είναι ψηφιακή”, τόνισε ο Δημήτρης Παπαστεργίου, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ανοίγοντας τις εργασίες της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου Health IT, που διεξάγεται στο OTE Academy. Όπως ανέφερε, η ομογενοποίηση των συστημάτων των νοσοκομείων αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει, καθυστέρησε τα αποτελέσματα σε σημαντικούς στόχους όπως και ο ατομικός φάκελος υγείας. Η ψηφιοποίηση των αρχείων των νοσοκομείων είναι ακόμα ένα δύσκολο έργο, είπε ο Υπουργός και αυτή τη στιγμή, οι αρμόδιοι φορείς βρίσκουν χώρους σε υπόγεια νοσοκομείων για να σκαναριστούν τα στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν για το έργο της ψηφιοποίησης. Η συνταγογράφηση είναι ακόμα ένα ζήτημα που μας απασχολεί, δήλωσε ο κ. Παπαστεργίου αφού θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα φάρμακα και οι εξετάσεις θα αφορούν τους ασθενείς που τα έχουν ανάγκη. Όλα αυτά τα θέλουμε γιατί έρχεται η μεγάλη πρόκληση της Τεχνητής Νοημοσύνης την οποία και πρέπει να διαχειριστούμε σωστά για να αποκομίσουμε τα οφέλη της.
«Τις επόμενες μέρες περιμένουμε το Νομοσχέδιο Data Covernance, το Data Covernance Act, τη δράση για τη διακυβέρνηση των δεδομένων που θα μας επιτρέψει να διαμορφώσουμε οριζόντιες πολιτικές για τα δεδομένα της Υγείας», δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Παπαστεργίου. Αυτός ο οριζόντιος φορέας, θα μπορεί να συντονίζει όλα τα Υπουργεία, και με κοινές διαδικασίες θα μπορεί να διαχειρίζεται αυτά τα σημαντικά δεδομένα.
Επίσης η Ελλάδα συμμετέχει πολύ ενεργά στο Σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη, κατέληξε ο κ. Παπαστεργίου.