Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ενώσεων των Ηνωμένων Εθνών (WFUNA) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ολοκλήρωσαν την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου το πρώτο Παγκόσμιο Μοντέλο ΠΟΥ (GMWHO), με μια μεγάλη συγκέντρωση περισσότερων από 350 εκπροσώπων νέων από 52 χώρες από όλες τις Περιφέρειες. Φιλοξενούμενη στα κεντρικά γραφεία του ΠΟΥ στη Γενεύη, αυτή η εκδήλωση ορόσημο παρείχε στους νέους ηγέτες μια ρεαλιστική προσομοίωση της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, του κορυφαίου φορέα λήψης αποφάσεων για την υγεία στον κόσμο, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ασχοληθούν άμεσα με πιεστικά παγκόσμια ζητήματα υγείας και να προωθήσουν τη διεθνή συνεργασία. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι εκπρόσωποι της νεολαίας συνεργάστηκαν για να σχεδιάσουν ψηφίσματα που αφορούν θέματα όπως κλιματική αλλαγή και υγεία, ψυχική υγεία, μικροβιακή αντοχή, Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Υγεία και την Ειρήνη,   έλεγχος της φυματίωσης και εκρίζωση της πολιομυελίτιδας. Από τις σημαντικότερες στιγμές της εβδομάδας ήταν η δήλωση των εκπροσώπων  που τονίζει την επείγουσα ανάγκη για μια παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση μια πιθανής πανδημίας και την προστασία του κόσμου από μελλοντικές πανδημίες.

Η δήλωση καλεί όλα τα κράτη μέλη του ΠΟΥ να οριστικοποιήσουν και να εφαρμόσουν αυτή τη συμφωνία φέτος, τονίζοντας ότι «μόνο μέσω συντονισμένης δράσης μπορούμε να προστατεύσουμε τις ζωές, την ευημερία και το μέλλον της γενιάς μας». Η δήλωση, που αντικατοπτρίζει τη δέσμευση των εκπροσώπων της νεολαίας, υπογραμμίζει ένα ενιαίο κάλεσμα για έναν δίκαιο, ανθεκτικό κόσμο που δεν αφήνει κανέναν πίσω.

 

Ο Δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, καλωσόρισε τους εκπροσώπους του Παγκόσμιου Μοντέλου του ΠΟΥ, επαινώντας την αφοσίωσή τους στην παγκόσμια υγεία και τη δέσμευσή τους για την υποστήριξή της  «Αυτή η γενιά είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαμόρφωση ενός ασφαλέστερου, δικαιότερου και υγιέστερου κόσμου και οι φωνές της σημερινής νεολαίας είναι απαραίτητες για την εύρεση αποτελεσματικών λύσεων για παγκόσμιες κρίσεις υγείας», είπε ο Δρ Tedros. Το GMWHO όχι μόνο βελτίωσε τις διαπραγματευτικές δεξιότητες των συμμετεχόντων και εμβάθυνε την κατανόησή τους για τη διακυβέρνηση της υγείας, αλλά επίσης ενίσχυσε τον ρόλο τους ως υποστηρικτές για ένα πιο προετοιμασμένο και χωρίς αποκλεισμούς παγκόσμιο τοπίο υγείας. Η Savannah Jamora, μια Αυστραλιανή διευθύντρια νοσοκομείου και μεταπτυχιακή φοιτήτρια Νομικής, που είχε το ρόλο της Γενικής Διευθύντριας του συνεδρίου του Παγκόσμιου Μοντέλου του ΠΟΥ ανέφερε  ότι το συνέδριο ήταν μια συναρπαστική ευκαιρία να μυηθούν οι νέοι στον κόσμο των πολιτικών και της διπλωματίας για την υγεία. Ταυτόχρονα, παρείχε μια αποτελεσματική πλατφόρμα για τους νέους να μοιραστούν την τεχνογνωσία, τις ιδέες και την ενέργειά τους για να δημιουργήσουν έναν πιο υγιή και ασφαλή κόσμο. «Οι νέοι είναι κάτι περισσότερο από το μέλλον της παγκόσμιας υγείας. Είναι ουσιαστικοί εταίροι στη διαμόρφωση του παρόντος του», είπε η Savannah. «Με τη συμμετοχή των νέων στην πολιτική υγείας, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις βιωμένες εμπειρίες, τις μοναδικές προοπτικές και τις καινοτόμες ιδέες τους, διασφαλίζοντας ότι οι πολιτικές είναι σχετικές, αποτελεσματικές και ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μελλοντικών γενεών». Πρόσθεσε: «Μέσω του Παγκόσμιου Μοντέλου ΠΟΥ, δίνονται στους νέους τα εργαλεία και η πλατφόρμα με τα οποία μπορούν να εργαστούν ουσιαστικά για τη δημιουργία ενός υγιέστερου, πιο δίκαιου κόσμου για όλους». Η διοργάνωση του GMWHO είναι σύμφωνη με τη δέσμευση του ΠΟΥ να εμπλακεί και να συνεργαστεί με τους νέους παντού και να βρει τους καλύτερους τρόπους για να τους ενδυναμώσει, να υποστηρίξει τη δράση τους, να προωθήσει συνεργασίες και να εξασφαλίσει την αναγνώριση και την προβολή τους.