Στη σημασία της ανάπτυξης της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, αναφέρθηκαν οι ομιλητές κατά τη διάρκεια σχετικής ενότητας στο πλαίσιο του 7ου Συνεδρίου «Healthcare Transformation». Ο σύμβουλος του υπουργού Υγείας, φαρμακοποιός, Χαράλαμπος Καραθάνος, αναφέρθηκε στο clawback, λέγοντας πως θα συνεχιστεί το αναπτυξιακό clawback έως το τέλος του 2027 με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση πως ο θεσμός του clawback θα ξεπεραστεί έως το 2027 και θα αντικατασταθεί από rebate με βάση την κατανάλωση. Σημείωσε πως στις αρχές του 2026 θα υπάρξει οριστικός έλεγχος της συνταγογράφησης.
Ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ, Πρόεδρος της ΠΕΦ και αντιπρόεδρος της ELPEN, επισήμανε την ανάγκη για ανταγωνιστικά επίπεδα της εγχώριας βιομηχανίας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αναφέρθηκε στην ανάγκη να καταβληθεί προσπάθεια προσέλκυσης εξειδικευμένου προσωπικού από το εξωτερικό. Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στον χώρο του Φαρμάκου είπε πως θα υπάρξουν σε διαφορετικές βάσεις. “Πηγαίνουμε σε νέες κατηγορίες φαρμάκων. Έχουμε πολλά να δούμε από επενδυτικής πλευράς. Όλες οι επιχειρήσεις του ΣΕΒ προσπαθούνε να είναι ανταγωνιστικές», τόνισε.
Η γενική γραμματέας Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης, Κατερίνα Οικονόμου, υπογράμμισε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ενισχύεται. Τρέχουν δράσεις έρευνας καινοτομίας και κατάρτισης, σχέδια με εθνικούς πόρους και η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας τόπος μεταποίησης. Ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, σημείωσε πως η ελληνική μεταποίηση χρειάζεται άλματα εξέλιξης για να αποκτήσει αυτόνομη δυναμική.