Συνεχιζόμενες ελλείψεις 34 φαρμάκων, από τα οποία 16 βρίσκονται στη λίστα βασικών φαρμάκων της ΕΕ, αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), με αίτια προβλήματα στην παραγωγή, αυξημένη ζήτηση και αποσύρσεις από φαρμακευτικές εταιρείες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει να βελτιώσει το ζήτημα των ελλείψεων  στην ΕΕ με την πρωτοβουλία «Critical Medicines Act» , ωστόσο μέχρι να υπάρξουν αποτελέσματα από αυτή τη στρατηγική, ασθενείς αλλά και επαγγελματίες υγείας ταλαιπωρούνται καθημερινά. Η λίστα των 16 βασικών φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη περιλαμβάνει: το Cyanokit , το μόνο εγκεκριμένο από την ΕΕ φάρμακο για τη θεραπεία της δηλητηρίασης από κυάνιο. Περιέχει τη δραστική ουσία υδροξοκοβαλαμίνη ή βιταμίνη Β12α, η οποία βρίσκεται στον κατάλογο κρίσιμων φαρμάκων της ΕΕ.

Η λίστα περιλαμβάνει επίσης την αμοξυκιλλίνη, αντιβιοτικό για βακτηριακές λοιμώξεις, τη σαλβουταμόλη, για την αντιμετώπιση του άσθματος και της ΧΑΠ, ορισμένους τύπους ινσουλίνης, επτά αντικαρκινικά φάρμακα, όπως η ρασμπουρικάση, η τοποτεκάνη, η μεθοτρεξάτη, η φθοριοουρακίλη, η φλουδαραβίνη, η σισπλατίνη και η πακλιταξέλη, το εμβόλιο Ixiaro, για ένα είδος εγκεφαλίτιδας που προκαλείται από κουνούπια, το Peginterferon alfa-2a (Pegasys) για τη θεραπεία της χρόνιας ηπατίτιδας Β και C, καθώς και άλλων αιματολογικών διαταραχών, το Zypadhera (ολανζαπίνη) για τη σχιζοφρένεια, το Integrilin για την πρόληψη του εμφράγματος, και το Verteporfin (Visudyne), για την θεραπεία της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Όσον αφορά τη χώρα μας υπάρχουν ελλείψεις στα ακόλουθα σκευάσματα: αμοξυκιλλίνη για λοιμώξεις του αναπνευστικού και άλλες βακτηριακές λοιμώξεις, σαλβουταμόλη για αναπνευστικές παθήσεις, μεθοτρεξάτη για τη θεραπεία φλεγμονωδών παθήσεων, το βασικό αντικαρκινικό φάρμακο σισπλατίνη και τέλος το επίσης αντικαρκινικό σκεύασμα φθοριοουρακίλη. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) ζήτησε από τον  Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) να ζητήσει από την κυβέρνηση την παράταση της ισχύος των δίμηνων συνταγών, που σύμφωνα με όσα ισχύουν, πρέπει να εκτελεστούν μέσα σε έναν μήνα να γίνει δύο μήνες, ώστε οι φαρμακοποιοί να έχουν στη διάθεσή τους περισσότερο χρόνο για βρουν τα σκευάσματα που βρίσκονται σε έλλειψη.