Η Νeuralink, η εταιρεία εγκεφαλικών εμφυτευμάτων του Έλον Μασκ, πήρε έγκριση από τον FDA για τη διενέργεια κλινικής δοκιμής σε ανθρώπους. Η είδηση έγινε γνωστή μέσω αναρτήσεων τόσο της εταιρείας όσο και του Έλον Μασκ στο Twitter. Η Neuralink που μέχρι σήμερα πραγματοποιούσε έρευνα μόνο σε ζώα, έχει αναπτύξει συσκευή που εμφυτεύεται στον ανθρώπινο εγκέφαλο μέσω περίπλοκου χειρουργείου, που επεξεργάζεται και μεταφράζει σήματα νευρώνων, με στόχο τη θεραπεία ανίατων μέχρι σήμερα περιπτώσεων. Μέχρι τώρα, τέτοιου είδους εμφυτεύματα, που το μέγεθος τους δεν ξεπερνά ένα μικρό κέρμα, έχουν τοποθετηθεί ζώα, με αποτέλεσμα πίθηκοι να παίζουν βιντεοπαιγνίδια, ή ναπληκτρολογούν λέξεις σε οθόνες, μετακινώντας τον κέρσορα της οθόνης με τα μάτια.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης δεν έχει δημοσιοποιηθεί το ακριβές εύρος της έρευνας στους ανθρώπους που επετράπη στη Neuralink, ενώ παράλληλα η εταιρεία δηλώνει ότι δεν έχει ξεκινήσει η επιλογή υποψηφίων για τις κλινικές δοκιμές.

Υπενθυμίζεται ότι κατά διαστήματα, ο Έλον Μασκ  έχει κάνει δηλώσεις για τις πιθανές εφαρμογές της τεχνολογίας που επιτρέπει την αλληλεπίδραση ανθρώπινου εγκεφάλου και υπολογιστών  τονίζοντας πως θα μπορούσε να θεραπεύσει από την παχυσαρκία ως τον αυτισμό και τη σχιζοφρένεια.

Από την πλευρά του, ο FDA πριν προχωρήσει στην εν λόγω έγκριση, είχε τονίσει ότι θα απαιτούσε αρκετές αποδείξεις για να πεισθεί για την ασφάλεια των ασθενών προτού επιτρέψει την χρήση αυτών των εμφυτευμάτων στον άνθρωπο. Αυτές περιελάμβαναν  πειστικές για τη μπαταρία λιθίου του εμφυτεύματος, για το ενδεχόμενο καλώδια να βγουν από το εμφύτευμα και να βλάψουν τον εγκέφαλο, για τη δυνατότητα ασφαλούς αφαίρεσης της συσκευής χωρίς να υποστούν ζημιά εγκεφαλικοί ιστοί κ.λπ..