Με κοινή δήλωσή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και αντίστοιχα τομεάρχες Υγείας και Εργασίας, Ανδρέας Ξανθός και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, εκφράζουν την αντίδρασή τους για την κυβερνητική τροπολογία περί υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, τονίζοντας ότι η αναστολή καθηκόντων σε συνδυασμό με την μη καταβολή αποδοχών στην πράξη σημαίνει απολύσεις εργαζομένων στις ιδιωτικές δομές και συμβασιούχων σε δομές του ΕΣΥ και σε προνοιακά ιδρύματα.

Οι βουλευτές τονίζουν ότι «ειδικά στο δημόσιο τομέα, το Κράτος ως εργοδότης δεν μπορεί να στερήσει τον μισθό των δημοσίων υπαλλήλων (μονίμων ή συμβασιούχων) και να τους δημιουργήσει βιοποριστικό πρόβλημα. Η αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών είναι τιμωρητική και δεν είναι αποδεκτή. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δηλώσει από καιρό ότι είναι αποδεκτό   να οριστούν πολύ συγκεκριμένες δραστηριότητες και υπηρεσίες (νοσηλεία ασθενών, φροντίδα ηλικιωμένων ή ευπαθών ομάδων) που θα εκτελούνται αποκλειστικά από εμβολιασμένο προσωπικό. Αυτό είναι απολύτως  θεμιτό με όρους επαγγελματικής ηθικής και δεοντολογίας και, πάνω απ’ όλα με όρους προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Πάντα όμως με ισχυρές δικλείδες ασφαλείας για την εργασία και το εισόδημα του προσωπικού και για την αξιοποίηση  των ανεμβολίαστων εργαζομένων σε  άλλα καθήκοντα. Τέτοιες δικλείδες προφανώς δεν υπάρχουν στην κυβερνητική τροπολογία και, ακριβώς γι’αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Επισημαίνουν ακόμα ότι «στη Δημόσια Υγεία σημασία δεν έχει μόνο ο στόχος (συλλογική ανοσία, προστασία ευάλωτων ομάδων) αλλά και ο τρόπος. Και ο τρόπος της κυβέρνησης είναι απαράδεκτος. Ποντάρει στο φόβο για την ανεργία και τη φτωχοποίηση,  στον κοινωνικό αυτοματισμό και στην «ιερή αγανάκτηση» των εμβολιασμένων».