Για τα προβλήματα σχετικά με τη διαχείριση της επιδημίας COVID-19, που απασχόλησαν την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων καθ’ όλη τη διάρκειά της, μίλησε στο συνέδριο «Νοσοκομείο-Φάρμακο και Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός 2021», ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Οι επιδημίες αντιμετωπίζονται με πρόληψη και όχι με περίθαλψη σημείωσε ο κ Βατόπουλος, διευκρινίζοντας ότι η κυρίως αντιμετώπιση μιας επιδημίας είναι να μην υπάρξουν πολλά κρούσματα που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν.

«Η Δημόσια Υγεία, δηλαδή η πρόληψη» είναι το εργαλείο μας, ανέφερε χαρακτηριστικά. Τα βασικά προβλήματα που αντιμετώπισε η χώρα μας σύμφωνα με τον καθηγητή ήταν τρία: Δυσκολία αντιμετώπισης των ελαφρών περιστατικών COVID-19 στην Πρωτοβάθμια Υγεία Φροντίδας που είχε σαν συνέπεια όλοι οι ασθενείς να καταλήγουν στα νοσοκομεία.

Το γεγονός ότι το προσωπικό των νοσοκομείων έπρεπε να πάρει μέτρα προφύλαξης για να μην προσβληθεί από τον ιό, και τον πρώτο καιρό δεν ήταν ξεκάθαρο ποια ακριβώς ήταν αυτά. Τρίτο πρόβλημα ήταν οι ασθενείς με άλλα προβλήματα Υγείας που απέφευγαν να πάνε στα νοσοκομεία για τη θεραπεία τους ή για τις εξετάσεις τους, από φόβο να μην κολλήσουν τον ιό.

Ο κ. Βατόπουλος επισήμανε επίσης ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση για το αν τελικά λειτούργησε θετικά ή όχι ο διαχωρισμός των νοσοκομείων σε COVID η NON COVID, και ότι θα πρέπει να αξιολογηθούν οι ρόλοι του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας σε περιπτώσεις υγειονομικών κρίσεων και να διευκρινιστεί ποιος τελικά αποφασίζει.