Σε συνέντευξή του στους Financial Times, o ανώτερος αντιπρόεδρος της Merck Ελιάβ Μπαρ, ανέφερε ότι το χάπι της Pfizer κατά του κορονοϊού, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε κάποιους ασθενείς που παίρνουν ορισμένα φάρμακα για άλλες παθήσεις. Η Merck, είναι η πρώτη εταιρεία που ανέπτυξε αντιιικό χάπι κατά του κορονοϊού, με τη Pfizer, να ακολουθεί λίγο μετά. Σύμφωνα με τη Pfizer, το ritonavir έχει καλό προφίλ ασφαλείας όταν χρησιμοποιείται μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα.

Η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι αν προκαλέσει αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα, αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν σε πολλές περιπτώσεις, συνήθως με αναπροσαρμογή της δοσολογίας των άλλων φαρμάκων των ασθενών για το πενθήμερο που θα διαρκεί η χορήγηση του αντιιικού χαπιού κατά του κορονοϊού. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας κατά της Covid-19, οι ασθενείς θα επιστρέφουν στην κανονική δόση των άλλων φαρμάκων τους.

Η Merck τονίζει το προφίλ ασφαλείας του δικού της αντιιικού χαπιού molnupiravir, το οποίο βρίσκεται υπό εξέταση από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να πάρει έγκριση κυκλοφορίας. Την περασμένη εβδομάδα, μια επιτροπή εξωτερικών συμβούλων της FDA γνωμοδότησε με μικρή πλειοψηφία (13-10) να δοθεί το «πράσινο φως» στο χάπι. Μερικοί επιστήμονες της επιτροπής εξέφρασαν πάντως ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του, ιδίως στις εγκύους. Αν ο FDA εγκρίνει το χάπι της Merck, η αμερικανική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμφωνία να αγοράσει 3,1 εκατομμύρια θεραπείες αντί 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πάντως οι μετοχές της εταιρείας έχουν υποστεί απώλειες στο χρηματιστήριο, της τάξης του 17% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων που εμφάνισαν το αντιιικό χάπι Paxlovid της Pfizer (το οποίο λαμβάνεται μαζί με τo ritonavir) να είναι πιο αποτελεσματικό από το molnupiravir της Merck, όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου από κορονοϊό. Τα τελικά αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής του αντιιικού χαπιού της Merck έδειξαν ότι αυτό είναι κατά 30% αποτελεσματικό (και όχι 50% που είχαν δείξει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα τον Οκτώβριο) στη μείωση του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου από Covid-19. Ο Μπαρ επεσήμανε πάντως ότι πολλές κυβερνήσεις – πλην των ΗΠΑ – έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον να αγοράσουν το νέο αντιιικό χάπι της.