Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσε χθες  ότι τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της μελέτης της για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά της Covid-19 για παιδιά κάτω των 6 ετών έδειξαν ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Ειδικότερα, δύο δόσεις των 25 μικρογραμμαρίων σε παιδιά αυτής της ηλικίας παρήγαγαν επίπεδα αντισωμάτων αντίστοιχα με εκείνα που επιτυγχάνονται με τις δύο δόσεις των 100 μικρογραμμαρίων σε νέους ηλικίας 18-25 ετών. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Στεφάν Μπανσέλ δήλωσε σχετικά: «Έχουμε πλέον κλινικά δεδομένα για την απόδοση του εμβολίου μας από τα παιδιά των έξι μηνών μέχρι τους ηλικιωμένους ενήλικες». Στη δοκιμή συμμετείχαν 11.700 παιδιά στις ΗΠΑ και τον Καναδά, εκ των οποίων τα 4.200 ήταν ηλικίας από δύο μέχρι έξι ετών. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Moderna ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει αίτημα έγκρισης του εμβολίου στον αμερικανικό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων (FDA) και στον  ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων ΕΜΑ, όπως και σε άλλες ρυθμιστικές αρχές, εντός των επόμενων εβδομάδων.

Το εμβόλιο δεν ήταν τόσο αποτελεσματικό όσον αφορά την παραλλαγή Όμικρον, η οποία κυριαρχούσε στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της μελέτης. Για παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 1 έτους η αποτελεσματικότητα ήταν 43,7% και για παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών ήταν 37,5%. Η Moderna υποστηρίζει ότι η χαμηλότερη αποτελεσματικότητα εξακολουθεί να είναι στατιστικά σημαντική και να συνάδει με το πώς τα πήγαν οι εμβολιασμένοι ενήλικες με την παραλλαγή Όμικρον.

Υπενθυμίζεται ότι το Φεβρουάριο, ο FDA ανέβαλε την έγκριση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, εκτιμώντας ότι χρειάζονται επιπρόσθετα δεδομένα σε ό,τι αφορά την τρίτη δόση. Οι εταιρείες ανέφεραν ότι αναμένουν πως τα δεδομένα θα είναι έτοιμα μέχρι τον Απρίλιο.