Διαδικτυακή συνάντηση του Προέδρου του ΙΣΑ Γ. Πατούλη, με τον Υπουργό Υγείας της Κύπρου Μ. Χατζηπαντέλα Η πρόληψη νοσημάτων, η προαγωγή της υγείας και ο προσυμπτωματικός έλεγχος σε τοπικό επίπεδο μέσα από τις Δομές των ΚΕΠ Υγείας, βρέθηκαν στο επίκεντρο διαδικτυακής συνάντησης, του Προέδρου του ΙΣΑ, Περιφερειάρχη Αττικής, Προέδρου του ΕΔΔΥΠΠΥ Γ. Πατούλη, με τον Υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, Δημάρχους και εκπροσώπους των Δήμων της Κύπρου, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Μαρτίου.
Κατά τη συζήτηση ο κ. Πατούλης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Πανελλαδικά λειτουργούν 150 δομές «ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ» με περισσότερες από 1.400,000 πράξεις ωφέλειας για τους πολίτες, και 300,000 εξετάσεις Προσυμπτωματικού ελέγχου. Συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, καθώς και προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου με δωρεάν εξετάσεις όπως η μαστογραφία, ο υπέρηχος ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, η ανίχνευση αιμοσφαιρίνης κοπράνων και η μέτρηση οστικής πυκνότητας.

Η Προαγωγή της Υγείας αποτελεί σταθερά την πρώτη προτεραιότητά μας και δηλώνουμε ότι με τα ΚΕΠ Υγείας καταφέραμε να δημιουργήσουμε στην Ελλάδα μια Δομή προσυμπτωματικού ελέγχου σε κάθε τοπική κοινωνία. Οραματιζόμαστε ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας, με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας Κύπρου και της Κυπριακής Αυτοδιοίκησης, σύντομα να αναπτυχθεί και στην Μεγαλόνησο».
Επισημαίνεται ότι με τη δημιουργία μιας τοπικής δομής, αλλά και διαδικτυακής πύλης, οι πολίτες αποκτούν την απαραίτητη Υπηρεσία Μιας Στάσης, στην οποία απευθύνονται για όλα τα θέματα που αφορούν τη Προληπτική Ιατρική, ενώ το κράτος δικτυώνεται με τοπικούς Κεντρικούς Σταθμούς Συντονισμού από τους οποίος μπορεί εύκολα γρήγορα και αποτελεσματικά να εφαρμόσει διεθνή πρωτόκολλα υγείας για νοσήματα που χρήζουν προσυμπτωματικό έλεγχο, καθώς και να προωθήσει προγράμματα προαγωγής υγείας και ενημέρωσης, με την κάθε δράση (εκστρατεία, ημερίδα κλπ), να διέπεται από συνέχεια, συνέπεια και σωστή τεχνογνωσία και να διεξάγεται με σχεδιασμένο ομοιογενή και σταθερό τρόπο.

Σύμμαχος στην ευαισθητοποίηση των πολιτών είναι το σύγχρονο λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας μέσω του οποίου εφαρμόζονται διεθνή πρωτοκόλλα screening του πληθυσμού με τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας να επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών.

Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους.

Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια.