Την απόλυτη στήριξή του εκφράζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ στην πρόσφατη ανακοίνωση του Συντονιστικού Οργάνου των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σχετικά με τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας την περασμένη εβδομάδα, το Συντονιστικό Όργανο των φορέων της ΠΦΥ συνεδρίασε, με τη συμμετοχή και του Προέδρου του Π.Σ.Φ. Πέτρου Λυμπερίδη και ανακοίνωσε ότι θα δώσει μια περίοδο χάριτος 15 ημερών στο υπουργείο, ούτως ώστε αυτό να κοινοποιήσει τον προϋπολογισμό της επιτρεπόμενης δαπάνης που αφορά το 2022 και να παρουσιάσει τους τρόπους αντιμετώπισης του claw-back και τις μεταρρυθμιστικές τομές.

Η κόκκινη γραμμή των φορέων της Π.Φ.Υ. είναι να προσδιοριστεί χρονοδιάγραμμα μείωσης του claw-back , με σκοπό την πλήρη κατάργησή του το 2023.

Αίτημα αποτελεί και η αναστολή της προείσπραξης του claw-back του 2022, έως ότου συμφωνηθούν οι επιτρεπόμενες δαπάνες, όπως επίσης και «κούρεμα» των παλαιών οφειλών claw-back.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο υπουργείο Υγείας δίνεται προθεσμία έως τις 15 Απριλίου για να παρουσιάσει το σχέδιό του για όλα τα προαναφερόμενα ζητήματα, αλλιώς θα ακολουθήσουν κινητοποιήσεις, τις οποίες θα στηρίξει και ο Π.Σ.Φ.

Ο πρόεδρος του Π.Σ.Φ. Πέτρος Λυμπερίδης δηλώνει σχετικά: «Είναι απίστευτο το γεγονός ότι σε μια σύγχρονη και ευνομούμενη δυτικοευρωπαϊκή χώρα, μια σειρά από επαγγελματικούς κλάδους που εκπροσωπούν δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες υγείας, συνεχίζουν να εισπράττουν τις αμοιβές για τις υπηρεσίες που παρέχουν για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, κουρεμένες κατά 40-70% ετσιθελικά.

Ένα, ούτως ή άλλως, άδικο μέτρο, το οποίο επιβλήθηκε το 2013 ως έκτακτο μέτρο και  αποτέλεσε ένα υποχρεωτικό “χαράτσι” στους φορείς της Π.Φ.Υ., έτσι ώστε υποτίθεται να ορθοποδήσει η χώρα κατά τη διάρκεια των μνημονίων, το συνεχίζουν οι κυβερνήσεις κουτοπόνηρα και μετά τη λήξη της στενής εποπτείας. Το μέτρο αυτό δεν υφίσταται σε καμία άλλη χώρα».