Η πανδημία αποκαλύπτει τις ελλείψεις στις υπάρχουσες παγκόσμιες δομές διακυβέρνησης ενώ, η Ουκρανική κρίση φαίνεται ότι περιπλέκει ακόμα περισσότερο τις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπισή της, δήλωσε στην τοποθέτησή του  στο 7o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο καθηγητής Yanzhong Huang, Senior Fellow for Global Health, του Συμβουλίου των Διεθνών Σχέσεων των ΗΠΑ.

«Δύο χρόνια μετά την αρχή της πανδημίας, ακόμα βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο και δε βρήκαμε την αιτία της», επεσήμανε ο καθηγητής Huang και ανέφερε χαρακτηριστικά:  «Η πανδημία μοιάζει με την τέλεια καταιγίδα που προετοιμαζόταν εδώ και πολύ καιρό». Μάλιστα, ο καθηγητής εκτίμησε ότι: «Με την κρίση στην Ουκρανία, η Covid-19 θα ξεχαστεί και θα γίνει μία πανδημία του παρελθόντος, καθώς ο κόσμος έχει πολύ κοντή μνήμη», ενώ ταυτόχρονα, έκανε λόγο για την «πολιτικοποίησή» της.

Ειδικότερα, όπως είπε: «Η πανδημία έχει πολιτικοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό, καθώς έχει αναχθεί σε μία μάχη μεταξύ του αυταρχισμού και της φιλελεύθερης δημοκρατίας», και πρόσθεσε ότι: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει απορροφήσει όλο το οξυγόνο που καταφέραμε να δημιουργήσουμε, ενώ παράλληλα έχει εντείνει τα προβλήματα εμπιστοσύνης μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας από τη μία, και τις χώρες της Δύσης από  την άλλη». Ο καθηγητής αναφέρθηκε στον φόβο που επικρατεί, αλλά και στα σενάρια συνωμοσίας που πολώνουν το κλίμα ενώ,  ταυτόχρονα συμβάλουν στη δημιουργία ενός ψυχροπολεμικού κλίματος μεταξύ των μεγάλων χωρών. «Η ιδεολογία έγινε μέρος της απόκρισης σε μία παγκόσμια απειλή», δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι «η πολιτικοποίηση δυσχεραίνει την απόκριση στην πανδημία μεταξύ των κρατών».