Νέα μεγάλη ισραηλινή έρευνα που διεξήχθη την περίοδο της επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον, δείχνει ότι η τέταρτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech μειώνει παραπάνω από την τρίτη δόση την πιθανότητα οι άνθρωποι άνω των 60 ετών να μολυνθούν από κορονοϊό και να νοσήσουν.

Ωστόσο η προστασία έναντι της λοίμωξης δεν φαίνεται να διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε αντίθεση όμως με την προστασία για σοβαρή νόσηση που φαίνεται να διαρκεί περισσότερο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και τους “New York Times”, στη σχετική τους δημοσίευση στο περιοδικό “The New England Journal of Medicine”, οι ερευνητές αναφέρουν ότι η κορύφωση της προστασίας από την τέταρτη δόση του εμβολίου είναι στη διάρκεια της τέταρτης βδομάδας μετά τη χορήγησή του και στη συνέχεια αρχίζει να φθίνει, οπότε και σχεδόν εξαφανίζεται περίπου την όγδοη βδομάδα.

Η προστασία όμως έναντι της σοβαρής νόσησης δεν μειώνεται στη διάρκεια των πρώτων έξι εβδομάδων μετά τη χορήγηση της τέταρτης δόσης. Η πιθανότητα σοβαρής νόσου ήταν 3,5 φορές μεγαλύτερη για όσους είχαν κάνει τρεις δόσεις, σε σχέση με όσους είχαν κάνει τέσσερις, ενώ έξι εβδομάδες μετά ήταν 4,3 φορές μεγαλύτερη. Η μελέτη δεν περιέλαβε συγκριτικά στοιχεία για τους θανάτους, ενώ θα χρειαστεί περαιτέρω μελέτη για να γίνει σαφές πόσο διαρκεί η προστασία έναντι της βαριάς νόσου Covid-19. Τα ευρήματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενισχύουν την άποψη ότι οι επιπρόσθετες δόσεις εμβολίου παρέχουν αυξημένη αλλά πρόσκαιρη προστασία έναντι της Όμικρον και ότι η αποτελεσματικότητα της τέταρτης δόσης μειώνεται ταχύτερα έναντι της πιθανότητας λοίμωξης από ό,τι έναντι του κινδύνου σοβαρής νόσου.