Πρώην εθελοντές του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, με ανακοίνωσή τους δηλώνουν ότι το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΚΙΕ) δεν υπάρχει πλέον και η όποια νέα πορεία της δομής με την επωνυμία Μητροπολιτικό Κοινωνικό ιατρείο Ελλάδας δεν συνεπάγεται συνέχιση των αρχών λειτουργίας του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού. Επισημαίνουν  ότι δεν έχουν καμία συμμετοχή, αφού η νέα δομή λειτουργεί εκτός του αυστηρού πλαισίου που δημιουργήθηκε με μεγάλο κόπο, προσπάθεια και αγώνες.  «Οποιασδήποτε συσχετισμός αυτής της δομής με το Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού είναι απλά εσκεμμένος αποπροσανατολισμός», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Αναλύοντας τους λόγους για αυτή τη δήλωσή τους αναφέρουν ότι το ΜΚΙΕ είχε ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας :

1) Δεν δέχεται χρηματικές δωρεές από κανέναν.

2) Δεν επιτρέπει την παραμικρή κομματική εμπλοκή εντός της λειτουργίας του ή στις δραστηριότητες του.

3) Δεν διαφημίζει κανέναν για την όποια δωρεά κάνει.

Με βάση λοιπόν αυτούς τους πυλώνες :

– Δέχεται δωρεές μόνο σε είδος ή υπηρεσίες.

– Δεν αφήνει κανένα κόμμα ή παράταξη να εκμεταλλευτεί το αποτέλεσμα της δουλειάς των 200 εθελοντών του

– Όλοι οι δωρητές, πολίτες, εταιρίες, οργανώσεις κλπ. βοηθάνε το ΜΚΙΕ με τον μοναδικό όρο ότι το ίδιο το ιατρείο δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να τους διαφημίσει. Οι μοναδικές αναφορές σε ανακοινώσεις μας σε φυσικά πρόσωπα ή οργανώσεις έχουν να κάνουν με την δημόσια φύση της λειτουργίας τους ή το δημόσιο καλό.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν, όσοι έχουν ενεργό ρόλο αυτούς τους μήνες που ουσιαστικά ήταν μία πίστωση χρόνου για βελτίωση και επανακαθορισμό νέων στόχων, αρκέστηκαν σε απλή διαχείριση , υπεροψία, αλαζονεία και καμία δράση, δημιουργώντας μάλιστα θέματα ακόμη και σε δράσεις που άλλοι εθελοντές πρότειναν και υλοποιήθηκαν επιτυχώς , όπως η βοήθεια στην Ουκρανία.

«Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί είναι ιδιαίτερα τοξικό. Είναι γεγονός ότι δεν μας ευχαριστεί αυτή η κατάσταση και αρκετοί από εμάς προσπαθήσαμε αρκετές φορές στο παρελθόν να  διορθώσουμε τις παρεκκλίσεις, αλλά όπως προκύπτει, δεν το καταφέραμε ουσιαστικά. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι  η  αγωνιστικότητα είναι ο μόνος δρόμος για την εξέλιξη και όχι απλά η διαχείριση των αναγκών.  Ουδέποτε βολευτήκαμε  πίσω από μια δομή απλά για να υπάρχουμε,  ούτε όμως και για να ευτελίζουμε ότι χτίστηκε από πολλούς εθελοντές που δούλεψαν σκληρά, πίστεψαν το στόχο και τον υπηρέτησαν άδολα. Σε όλους αυτούς δεν αξίζει η φθορά του ονείρου», καταλήγει η ανακοίνωση.