Επιλογή προϊσταμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων στον ΟΚΑΝΑ χωρίς διαδικασίες αξιολόγησης και κατά παρέκκλιση της ισχύουσας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, καταγγέλλουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας. Όπως τονίζεται στο κείμενο της ερώτησης, από ιδρύσεως ΟΚΑΝΑ όλες οι Διοικήσεις όριζαν Προϊσταμένους Τμημάτων κατά την κρίση τους, ενώ για την επιλογή Διευθυντών οι θέσεις προκηρύσσονταν σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό του Οργανισμού.

Οι διαδικασίες αυτές έχουν αλλάξει από το 2018 με ΚΥΑ σχετική με την επιλογή Προϊσταμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων, στην οποία περιγράφονται αναλυτικά τα κριτήρια και η διαδικασία επιλογής. Η προηγούμενη Διοίκηση του Οργανισμού (2015-2020) επέλεξε το 2018 Προϊσταμένους Διευθύνσεων και Τμημάτων με διαφάνεια κατ’ εφαρμογή της προαναφερθείσας ΚΥΑ. Κατά τη λήξη της θητείας των εν λόγω Προϊσταμένων (2018-2021) ανακοινώθηκαν, χωρίς κανενός τύπου προηγούμενη διαδικασία προκήρυξης ή αξιολόγησης, αποφάσεις Προέδρου ΔΣ ΟΚΑΝΑ (22.07.2021) στις οποίες περιλαμβάνονται περιπτώσεις ανανέωσης θητείας, αντικατάστασης κατά βούληση και πλήρωσης κενών θέσεων.

Ο Υπουργός ερωτάται εάν ενημερωθεί για τις διοικητικές διαδικασίες που ακολουθούνται στον ΟΚΑΝΑ και αν ναι, πως αιτιολογεί την αδιαφάνεια στην κάλυψη της θέσης Γενικού Διευθυντή και στη συνέχεια στην κάλυψη των θέσεων Προϊσταμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων. Επίσης εάν προτίθεται να ζητήσει δημόσιο απολογισμό από τον ΟΚΑΝΑ στο πρότυπο της Έκθεσης Λειτουργίας 2017-2018, στον οποίο θα καταγράφονται αναλυτικά όλα τα οικονομικά, διοικητικά και θεραπευτικά μεγέθη.