Για σημαντική ύφεση της πανδημίας στη χώρα μας, έκαναν λόγο οι ειδικοί στην πρόσφατη ενημέρωση του Υπουργείου.

Αναλυτικότερα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ανέφερε ότι η χώρα μας εμφανίζει μια σημαντική ύφεση με μείωση των νέων κρουσμάτων κατά 32% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και με τον κυλιόμενο μέσο των νέων κρουσμάτων χθες να υπολογίζεται στις 12.000 κρούσματα ανά ημέρα. Σύμφωνα με το ΕΟΔΥ, ο δείκτης RT για την επικράτεια, με βάση τα κρούσματα, βρίσκεται στο 0,85.

Αναφορικά με τις επαναλοιμώξεις το ποσοστό των οποίων πλέον ο ΕΟΔΥ αναφέρει στις ημερήσιες εκθέσεις του, η κ Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι  υπολογίζεται σε περισσότερα από 1000 νέα κρούσματα κάθε μέρα. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη σοβαρότητα της νόσου στην επαναλοίμωξη ανέφερε ότι οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει σε κάτι σταθερό. Πρόσθεσε δε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλοί από αυτούς που περνάνε τώρα «Όμικρον 2», την προηγούμενη φορά είχαν νοσήσει με «Δέλτα», οπότε δεν μπορούν να συγκριθούν τα δύο νοσήματα, ενώ τόνισε και τη διαφορά μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Η καθηγήτρια αναφέρθηκε και στον υψηλό αριθμό των θανάτων που συνεχίζουν να καταγράφονται στη χώρα μας με τον κυλιόμενο μέσο του 7ημερου να είναι στους 60 περίπου θανάτους την ημέρα. Σύμφωνα με τους κλινικούς γιατρούς της Επιτροπής, σημαντικό ποσοστό των συνανθρώπων μας που χάνουν τη ζωή τους, αφορά σε άτομα με σοβαρό υποκείμενο νόσημα ή σε υπερήλικες με πολλές συνοσηρότητες, οι οποίοι βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό νοσηλευόμενοι για το υποκείμενο νόσημά τους.

«Είναι προφανές ότι αυτό που έχει σημασία για όλους μας είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί χάνονται.  Όμως, φαίνεται ότι σε ένα σημαντικό ποσοστό οι ασθενείς αυτοί καταγράφονται ως θάνατοι Covid, ενώ δεν ευθύνεται ο ιός για την απώλειά τους. Πρόκειται δηλαδή για συνανθρώπους μας που χάνονται με Covid και όχι από λοίμωξη με κορονοϊό», σημείωσε η κ Παπαευαγγέλου προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες  για να ξεκαθαριστεί αυτό το φαινόμενο που όμως όπως τόνισε δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. δεν είναι και τόσο απλό όσο ακούγεται. Η κ Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και σε μελέτη από το Ισραήλ, σχετικά με την 4 δόση του εμβολίου, σε 180.000 ανθρώπους με μια ενδιάμεση ηλικία 72 έτη, που έδειξε ότι  τις πρώτες 30 μέρες μετά τον εμβολιασμό, προστατεύει η τέταρτη δόση κατά 68% έναντι ανάγκης νοσηλείας λόγω Covid και κατά 74% έναντι θανάτου.