Την ανάγκη να διδαχθούμε από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία της COVID-19, ώστε να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και διακομματική συνεργασία στον τομέα της Υγείας, αλλά και την ανάγκη για Δημόσια Υγεία, Πρόληψη και Προστασία ειδικά των πιο ευάλωτων ομάδων, τόνισαν οι ομιλητές στην εκδήλωση της  Ένωσης Ασθενών Ελλάδας με αφορμή  την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών.

Αναλυτικότερα, στην τοποθέτησή της, η Α’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Κατερίνα Κουτσογιάννη, τόνισε ότι είναι πλέον επίκαιρη και επιτακτική η προστασία των διακαιωμάτων των ασθενών και υπογράμμισε ότι η Ένωση επιδιώκει όχι μόνο την ενεργή συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων αλλά και την έναρξη διαλόγου όλων των εμπλεκόμενων φορέων όσον αφορά την προστασία των διακαιωμάτων των ασθενών  και της εφαρμογής τους στην καθημερινότητα. Κάλεσε δε την Πολιτεία, να εφαρμόσει το νόμο για την συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δεσμεύτηκε  για Υπουργική Απόφαση προκειμένου οι ασθενείς  να έχουν το ρόλο τους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Ο κ Πλεύρης αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του προσωπικού γιατρού και την ανάπτυξη της ΠΦΥ, που περιγράφονται στο πρόσφατο Νομοσχέδιο του Υπουργείου, ενώ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει σύντομα Νομοσχέδιο για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή που θα περιλαμβάνει και τη δημιουργία Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής για τα άτομα που πάσχουν από HIV. Δεσμεύτηκε επίσης για την ύπαρξη Φορέα στο Υπουργείο που θα παρακολουθεί τα αιτήματα των Ενώσεων Ασθενών και την επίλυσή τους. Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, τόνισε τη σημασία που έχει για το Σύστημα Υγείας της χώρας η οπτική των ληπτών υπηρεσιών Υγείας, για την αναγνώριση της οποίας έχουν παίξει σημαντικό ρόλο οι Ενώσεις Ασθενών. Σημείωσε ότι το άρθρο 48 για τη θεσμοθέτηση του ρόλου των ασθενών στη λήψη αποφάσεων είναι στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο τόνισε  ότι θα πρέπει να τηρείται με συνέπεια, σχολιάζοντας την κατάργηση της κοινωνικής εκπροσώπησης στον ΕΟΠΥΥ από την κυβέρνηση. Αναφερόμενος στην πανδημία είπε ότι δεν έχει εκλείψει και πρέπει να συνεχίσουμε όλοι να προσέχουμε πολύ, ενώ υπογράμμισε ότι στο ΕΣΥ, έχουν ξεπεραστεί αντοχές δομών και ανθρώπων.

Ανέφερε επίσης ότι λόγω της «κοβιντοποίησης» του Συστήματος Υγείας έχει μένει πίσω η φροντίδα των ασθενών.

Σύμφωνα με τον κ Ξανθό, απαιτείται γρήγορη και καλά σχεδιασμένη επιστροφή στην κανονικότητα και πολιτική επούλωσης των πληγών που άφησε η πανδημία. Χρειάζεται ισχυρό σήμα από την Πολιτεία ότι έχουν ληφθεί υπόψη τα «παρατράγουδα» της πανδημίας και θα γίνουν ενέργειες.

Ο κ. Ξανθός τόνισε επίσης την ανάγκη κινήτρων για την επαρκή στελέχωση του ΕΣΥ, την αξία της Δημόσιας Υγείας και των υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής της υγείας του πληθυσμού.