Για αποδρομή της πανδημίας στη χώρα μας και επιστροφή στην κανονικότητα, έκανε λόγο στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Τόνισε ωστόσο, ότι θα συνεχιστεί η χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, κάτι που αποτελεί και ισχυρή σύσταση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Στη χθεσινή της συνεδρίαση η Επιτροπή εισηγήθηκε ομόφωνα τα παρακάτω μέτρα τα οποία και έγιναν αποδεκτά από την Κυβέρνηση:

Αναστολή covid pass από την 1η Μάϊου  και  επαναφορά  της χωρητικότητας στο 100%. Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας. 1 rapid τέστ την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, με εξαίρεση τα νοσοκομεία και τις ΜΦΗ που παραμένουν τα 2 rapid τεστ την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους. 1 rapid τεστ (από 2 που ήταν ως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ.

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κατά τη ενημέρωση του Υπουργείου αναφέρθηκε και στα περιστατικά ηπατίτιδας σε παιδιά τονίζοντας τα εξής: «Η ηπατίτιδα είναι κάτι που εμφανίζεται συχνά. Πριν τα εμβόλια τη βλέπαμε πάρα πολύ συχνά και σε παιδιά και σε μεγάλους, κυρίως η ηπατίτιδα Α, που είναι η πιο ήπια από όλες, αλλά και όλες τις άλλες ηπατίτιδες. Με τον εμβολιασμό βλέπουμε λιγότερα περιστατικά, αλλά σίγουρα τα νοσοκομεία και οι παιδιατρικές κλινικές βλέπουν ηπατίτιδες κάθε χρόνο σε παιδιά. Αυτοϊώνται τις περισσότερες φορές, δεν προκαλούν προβλήματα. Σπάνια έχουμε προβλήματα με το ήπαρ στα παιδιά και νομίζω ότι πρέπει όλοι να προσέχουμε, αλλά να μην έχουμε ιδιαίτερη ανησυχία. Να πω ότι υπάρχουν οδηγίες σε όλους τους παιδιάτρους από τις παιδιατρικές εταιρείες. Υπάρχει συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ, υπάρχει σαφώς επιδημιολογική επιτήρηση. Δεν θα χρειαστεί κάτι, αλλά εάν χρειαστεί είμαστε απολύτως έτοιμοι για οτιδήποτε προκύψει».

Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, σημείωσε η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση σε όλο τον κόσμο. Όπως ανέφερε, οι νέες διαγνώσεις συνέχισαν να μειώνονται παγκόσμια με μείωση 11% εντός της τελευταίας εβδομάδας, καθώς καταγράφηκαν περίπου 626.000 διαγνώσεις ανά ημέρα.       Οι ασθενείς που καταλήγουν από τη νόσο μειώθηκαν κι αυτοί κατά 3%, ωστόσο υπάρχει μια επιβράδυνση στη μείωση των θανάτων, που μάλλον θα οδηγήσει σε πλατό είπε ο καθηγητής.

Στην Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε γύρω στο 29% μείωση στις διαγνώσεις. Ωστόσο, οι θάνατοι αυξήθηκαν ελαφρά, γύρω στο 4%. Για την Ελλάδα, ο κ Μαγιορκίνης ανέφερε ότι  παρατηρήθηκε 19% μείωση των διαγνώσεων και 39% μείωση στους θανάτους. Όσον αφορά την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρατηρήθηκε μείωση 20% στις απλές κλίνες και 13% στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Σχετικά με μια ήπια αύξηση της επιδημίας που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στο νότιο ημισφαίριο, ο κ Μαγιορκίνης ανέφερε ότι μάλλον αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτή η περιοχή μπαίνει στη χειμερινή περίοδο και είναι φυσικό να υπάρχει μια αύξηση της μεταδοτικότητας.