Στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο (ΣΕΛ) είναι αφιερωμένη η 10η Μαΐου. Με αυτή την αφορμή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα ΡευΜΑζήν, υπενθυμίζει την σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και τις σημαντικές εξελίξεις στη θεραπεία της νόσου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, Το εν λόγω ρευματικό νόσημα δεν είναι σπάνιο• αρκεί να σκεφτούμε ότι μονάχα στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί περίπου 5.000 ασθενείς με ΣΕΛ. Ειδικότερα, ο ΣΕΛ, όπως και τα περισσότερα ρευματικά νοσήματα, εμφανίζεται πολύ συχνότερα στις γυναίκες, κυρίως στις ηλικίες 14-40 ετών, ενώ δε λείπει και στα παιδιά, ενίοτε με σοβαρές εκδηλώσεις, με τις πιθανότητες να αυξάνονται όταν υπάρχει ιστορικό νόσησης από Λύκο στην οικογένεια. Εξαιτίας των πολλαπλών εκδηλώσεων του νοσήματος επηρεάζεται δραματικά η καθημερινότητα των ασθενών σε όλα τα επίπεδα.

Το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι, στις μέρες μας, παρά τη σοβαρότητα του νοσήματος, η έγκυρη διάγνωση και θεραπεία του επιτρέπει στους ασθενείς να ζουν μια φυσιολογική ζωή, ενώ η πρόγνωση των ασθενών με ΣΕΛ έχει βελτιωθεί σημαντικά μέσα στην τελευταία εικοσαετία, καθώς το 90% των περιπτώσεων βρίσκονται σε ύφεση, εφόσον λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία. Με στόχο την ευαισθητοποίηση για τον Λύκο και την ενίσχυση της ορατότητας των ασθενών, η ΡευΜΑζήν πραγματοποιεί διαδικτυακά δράση μέσω Facebook, συλλέγοντας κείμενα και φωτογραφίες ασθενών με ΣΕΛ με θέμα «Το ταξίδι μέχρι τη διάγνωση». Οι φωτογραφίες των ασθενών περιέχουν ενδυματολογικά στοιχεία σε μοβ χρώμα, το οποίο συνδέεται σε όλο τον κόσμο με τον ΣΕΛ.