Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11/05/2022 μεταξύ του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. και των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, ανακοινώθηκε η ειλημμένη απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου για κλείσιμο των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και αποχή από οποιαδήποτε εργαστηριακή και ιατρική πράξη των κλινικοεργαστηριακών γιατρών στις 26,27 και 28 Μαΐου.

Ο Προεδρεύων του Συντονιστικού Οργάνου Φ. Πατσουράκος, με εξουσιοδότηση όλου του Συντονιστικού Οργάνου, εισηγήθηκε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τα τελευταία 10 χρόνια, τα οποία οδήγησαν τους εκπροσώπους του να οδηγηθούν σε μία τέτοια απόφαση και παρέθεσε τα αιτήματα τους, τα οποία είναι : α)«Κούρεμα» των τεχνητών χρεών που τους φόρτωσε ο ΕΟΠΥΥ τα έτη 2013-2021,

β) περιορισμός του claw back με ανώτατο όριο το 10% για το 2022 και στόχο την πλήρη εξάλειψη του, παράλληλα με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων  και γ) η εφαρμογή των λεγομένων «κριτηρίων ποιότητας» από τον ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με τους καθ’ύλην αρμόδιους φορείς, δηλαδή τους Ιατρικούς Συλλόγους και τις Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες. Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος της αδειοδότησης των εργαστηρίων θα πρέπει να παραμείνει στην αρμοδιότητα των οικείων Ιατρικών Συλλόγων.

Το Συντονιστικό Όργανο ενημέρωσε πως η απόφαση που έχει λάβει είναι ότι μετά τη λήξη της τριήμερης απεργίας, τη Δευτέρα 30 Μαΐου, θα συνεδριάσει για να αποφασίσει τις επόμενες ενέργειές του. Οι Πρόεδροι όλων των Ιατρικών Συλλόγων έδωσαν την πλήρη στήριξή τους στις ενέργειες του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. και δήλωσαν αρωγοί στην επίλυση των προβλημάτων των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και κλινικοεργαστηριακών ιατρών.