Ο Μάϊος είναι ο μήνας επαγρύπνησης για τον καρκίνο του δέρματος και η πρώτη Δευτέρα του Μαΐου είναι αφιερωμένη στο μελάνωμα, τον πιο επικίνδυνο και επιθετικό τύπο καρκίνου του δέρματος. Με αφορμή τις παραπάνω ημερομηνίες ευαισθητοποίησης, η δρ. Ιωάννα Ταμπούρη, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Ομίλου Affidea, Διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου «Eberhard Karls University of Tuebingen» της Γερμανίας, Επιστημονικά Υπεύθυνη Affidea Περιστερίου, Συνεργάτης Affidea Αθηνών & Athens City Med, με άρθρο της ενημερώνει για το μελάνωμα.

Όπως εξηγεί, Το μελάνωμα είναι ο πιο επικίνδυνος τύπος καρκίνου του δέρματος και προέρχεται από τα μελανοκύτταρα, τα κύτταρα που παράγουν τη μελανίνη (φυσική χρωστική του δέρματος). Η παγκόσμια συχνότητα εμφάνισης μελανώματος παρουσιάζει σταθερή αύξηση τις τελευταίες δεκαετίες σε πληθυσμούς με ανοιχτόχρωμο δέρμα. Στην Ευρώπη η επίπτωση του μελανώματος ποικίλλει και είναι κυρίως αυξημένη σε χώρες της Β. Ευρώπης. Για μεσογειακές χώρες, όπως η Ελλάδα, η επίπτωση κυμαίνεται μεταξύ 3-5 ατόμων ανά 100.000 πληθυσμού ανά έτος. Η κλινική εικόνα του μελανώματος ποικίλλει. Συχνά εμφανίζεται σαν μία κηλίδα ή πλάκα με σημεία πιο έντονης μελάγχρωσης ή ποικιλοχρωμία (μαύρο-καφέ-γκρι-ερυθρό χρώμα), έχει ασαφή όρια και παρουσιάζει ασυμμετρία.

Μπορεί όμως να έχει και τη μορφή ενός ταχέως αναπτυσσόμενου οζιδίου με ποικίλα χρώματα (ερυθρό ή κυανό) με συνοδά σημεία αιμορραγίας.
Το μελάνωμα μπορεί να μην αναγνωρίζεται με γυμνό οφθαλμό και εκ πρώτης όψεως να μη διαφέρει από ένα σπίλο ή μία συγγενή βλάβη. Η δερματοσκοπική εξέταση, δηλαδή η εξέταση του σπίλου από έμπειρο δερματολόγο με κατάλληλο όργανο (δερματοσκόπιο), είναι μείζονος σημασίας.

Το μελάνωμα μπορεί να αναπτυχθεί σε προϋπάρχοντα σπίλο (μόνο στο 30% των περιπτώσεων) ή να εμφανιστεί εκ νέου σε φαινομενικά υγιές δέρμα. Άρα η εμφάνιση οποιασδήποτε νέας βλάβης με αυξανόμενο μέγεθος σε προηγούμενα φυσιολογικό δέρμα σε άτομο ηλικίας μεγαλύτερης των 40 ετών θεωρείται ύποπτη και ο ασθενής πρέπει να συμβουλευτεί έγκαιρα τον δερματολόγο του. Η ψηφιακή χαρτογράφηση σπίλων αποτελεί την πιο αξιόπιστη μέθοδο έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του δέρματος.

Στο Δερματολογικό Ιατρείο της Affidea Περιστερίου εγκαταστάθηκε και λειτουργεί το σύστημα ψηφιακής δερματοσκόπησης και χαρτογράφησης Fotofinder (Vexia medicam 1000s), το πιο αξιόπιστο σύστημα παγκοσμίως για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος και την διάγνωση και καταγραφή πολλών δερματικών βλαβών και παθήσεων του δέρματος, των ονύχων και των τριχών.