Η μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων συνδέεται με την πλήρη εξάλειψη της υποτροπής σε ασθενείς με επιθετική σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ), σύμφωνα με νέα μακροπρόθεσμα δεδομένα. Σε μια αναδρομική μελέτη, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι ασθενείς με επιθετική σκλήρυνση κατά πλάκας που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αυτόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων (aHSCT) παρουσίασαν πλήρη εξάλειψη της υποτροπής, χωρίς να απαιτείται νέα θεραπεία με φάρμακα τροποποίησης της νόσου (DMT) κατά τη διάρκεια αξιολογήσεων παρακολούθησης έως και 20 ετών.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν “μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα και παγκόσμια ασφάλεια του aHSCT για τη θεραπεία της επιθετικής σκλήρυνσης κατά πλάκας”, είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Francis Brunet, από την κλινική Πολλαπλής Σκλήρυνσης στο Γενικό Νοσοκομείο της Οττάβα του Καναδά, μιλώντας στο ACTRIMS Forum 2022.
«Η σωστή επιλογή ασθενών είναι σημαντική, με καλύτερα αποτελέσματα να φαίνονται σε ασθενείς που έχουν αποκτήσει λιγότερη αναπηρία τη στιγμή που γίνεται η μεταμόσχευση αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων, πρόσθεσε ο Brunet.

Ο στόχος του aHSCT είναι η “επαναρρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος”, σημείωσε ο Brunet. Η διαδικασία περιλαμβάνει την εξαγωγή των βλαστοκυττάρων ενός ασθενούς, που ακολουθείται από ένα θεραπευτικό σχήμα με χημειοθεραπεία υψηλής δόσης για την εξάντληση των ανοσοκυττάρων και στη συνέχεια την έγχυση βλαστοκυττάρων πίσω στον ασθενή για τη δημιουργία μιας λιγότερο αντιδραστικής ανοσοαπόκρισης. Η εντατική διαδικασία μεταμόσχευσης που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη συνίστατο σε βουσουλφάνη (Busulfex) συν κυκλοφωσφαμίδη, ακολουθούμενη από μεταμόσχευση αντι-θυμοκυττάρου σφαιρίνης (ATG) ενός επιλεγμένου μοσχεύματος θετικού σε CD34.