Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ αντιδρώντας στο νέο νόμο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) «Γιατρός για όλους».

Στην προσφυγή τους αναφέρουν ότι το εν λόγω νομοσχέδιο «θίγει την αξιοπρέπεια του γιατρού» και η κίνησή τους αυτή έχει στόχο τη διασφάλιση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων. Υπογραμμίζουν ότι «εάν δεν εξειδικευθούν οι όροι της σύμβασης, με σεβασμό στο επιστημονικό έργο του ιατρού και στις απαιτήσεις λειτουργίας του ιδιωτικού ιατρείου, τότε η δηλωθείσα άποψη μας είναι αρχικά αρνητική ως προς τη συμμετοχή των ιατρών στις νέες συμβάσεις».

Για το ζήτημα πραγματοποιήθηκε έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ όπου τονίστηκε ότι «το συμβατικό περιβάλλον των ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ καθίσταται ασυμβίβαστο με την αξιοπρέπεια στη λειτουργία του ιατρικού επαγγέλματος».

Σύμφωνα με την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ «το νομικό πλαίσιο απαξιώνει το πτυχίο Ιατρικής, με υπέρμετρες υποχρεώσεις, δεσμεύσεις, άτυπη πολιτική επιστράτευση, και απαλείφει οποιαδήποτε ασπίδα προστασίας του ιατρού έναντι καταχρηστικών συμπεριφορών εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ σε επαγγελματικό ή οικονομικό επίπεδο». Επιπλέον αναφέρεται ότι «δεν υπάρχει αναφορά για το ύψος του προϋπολογισμού ή της αποζημίωσης του ιατρικού δυναμικού» και «ότι χωρίς πόρους και ιατρούς, δεν υπάρχει ΠΦΥ».