Μέχρι το 2050 υπολογίζεται ότι θα πάσχει από διαβήτη περισσότερο από το 10% του πληθυσμού της υφηλίου. Αυτό φέρνει την ιατρική κοινότητα αντιμέτωπη με μία νέα, φονική πανδημία, που απαιτεί γνώση, εμπειρία και εκπαίδευση. Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τον διαβήτη, το ιστιοπλοϊκό της ΑΜΚΕ “Mε Οδηγό το Διαβήτη” ξεκινά σε λίγες ημέρες την 7η πανελλαδική εκστρατεία του, το 7ο ταξίδι πρόληψης και ενημέρωσης, που υα διαρκέσει απ΄28 Μαΐου έως 2 Ιουνίου, με προορισμό επτά νησιά του Αιγαίου: την Κάλυμνο, τους Φούρνους, τους Λειψούς, τη Λέρο, το Αγαθονήσι, την Ψέριμο και τους Αρκιούς.

Εκτός από ενημέρωση των πολιτών για τον διαβήτη και τον εμβολιασμό και την παροχή δωρεάν προληπτικών εξετάσεων, στις φετινές στάσεις του στα νησιά, το ιστιοπλοϊκό της ΑΜΚΕ και οι εκλεκτοί επιβάτες του, σε συνεργασία με τους ιατρικούς συλλόγους των νησιών, ενημερώνουν και τους επαγγελματίες υγείας. Γιατί ο διαβήτης είναι τόσο συχνός που απαιτεί ενημέρωση, επαγρύπνηση και ευαισθητοποίηση όλων των ειδικοτήτων.

Πρώτος σταθμός η Κάλυμνος (άφιξη 27/05), όπου σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογος Επαρχίας Καλύμνου (ΙΣΕΚ) θα πραγματοποιηθεί διήμερο δράσεων (Ημερίδα ενημέρωσης την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022, δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις και ενημερωτικές ομιλίες). Ακολουθεί η Ψέριμος (29/05), οι Λειψοί (30/05), οι Αρκιοί και το Αγαθονήσι (31/05) και οι Φούρνοι (01/06), όπου θα απευθυνθεί ανοιχτή πρόσκληση στους κατοίκους να ενημερωθούν, να εκπαιδευτούν και να εξετασθούν εντελώς ΔΩΡΕΑΝ από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Στους ακρίτες μας θα προσφερθούν εντελώς δωρεάν εξετάσεις Γλυκόζης και Γλυκοζυλιωμένης Αιμοσφαιρίνης, Σπιρομέτρηση, Οφθαλμολογική εξέταση, Έλεγχος Συνδρόμου Διαβητικής Νευροπάθειας, έλεγχος Αρτηριακής Πίεσης και δωρεάν συνεδρίες με σύμβουλο ψυχικής υγείας.

Το 7ο  ταξίδι ενημέρωσης της ΑΜΚΕ θα κλείσει με μία διπλή συνδυαστική δράση ενημέρωσης τόσο των επαγγελματιών υγείας (το μεσημέρι της 2ας Ιουνίου 2022 στο νοσοκομείο της Λέρου με ομιλητή και πάλι τον Παθολόγο-Διαβητολόγο, Διευθυντή του Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan General, κ. Αντώνιο Λέπουρα), αλλά και με δωρεάν εξετάσεις και ενημέρωση για τους κατοίκους του νησιού. Η πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης της ΑΜΚΕ “Mε Οδηγό το Διαβήτη” ξεκίνησε το ταξίδι της το μακρινό 2014 και έκτοτε έχει καλύψει με καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης το μεγαλύτερο μέρος της νησιωτικής χώρας και μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδος.